Már ezernél is több elektromos kisteherautóra kértek támogatást

0

A 30 milliárd forintos keretösszegű pályázatra beérkezett kérelmek alapján túllépte az ezret az állami segítséggel beszerezni kívánt elektromos haszongépjárművek száma – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

A program járművenként az akkumulátor teljesítményének függvényében legfeljebb 4 millió forint, cégenként a foglalkoztatottak számához igazodva összesen akár 64 millió forint hozzájárulást kínál tisztán elektromos hajtású személyautó, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A környezetkímélő és csendes járművek üzemeltetőik számára működtetési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg – hívta fel a figyelmet a tárca.

A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és tárolásában az otthonok és az ipartelepek mellett a gépkocsikban is – emelte ki az EM.

A vállalatoknak szóló pályázatra közel 3500 gazdasági társaság jelentkezett eddig, az általuk kért támogatások összege 16,3 milliárd forint. A haszongépjárművek nagyjából az igényelt darabszám harmadát adják, a cégek mostanáig több mint 3200 személyautó beszerzéséhez igényeltek állami hozzájárulást.

A tehergépkocsik sorában a legnépszerűbb márka és típus a Cenntro Logistar 100 (178 darabbal), de az első ötbe tartozik még a Dacia Spring Cargo (161), a Toyota Proace City Electric (88), a Ford E-Transit (68) és a BYD ETP 3 (64) is. Minden kategóriát egybevéve a BYD termékei (a már említetten túl különösen az ATTO 3, a Seal és a Dolphin) a legkeresettebbek, összesen 1083 darabbal – ismertették.

A legnagyobb szennyezők közé tartozó közlekedés zöldítése érdemben előmozdíthatja a károsanyag-kibocsátás visszafogását, a klímavállalások teljesítését Magyarországon. Az Energiaügyi Minisztérium az e-töltőhálózat fehér foltjainak felszámolását ösztönző kiírással is segíti majd az elektromos autózás további térnyerését – írta bejegyzésében a tárca. Jelezték azt is, hogy az e-jármű vásárlási támogatást jövő március végéig kérhetik a cégek.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!