Hidrogénüzemű kamiont fejleszt a Volvo Trucks

0

A Volvo Trucks már dolgozik a hidrogénüzemű teherautójának kifejlesztésén. A közúti tesztek 2026-ban kezdődhetnek, a piacra dobást pedig az évtized végre tervezi a svéd gyártó. A zöld hidrogénnel hajtott kamionok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a Volvo, és ezzel ügyfelei is elérjék karbonsemlegesítési céljaikat.

A fosszilis üzemanyagok helyett zöld hidrogénnel üzemeltetett teherautók fontos eszközei a közúti áruszállítás fenntarthatóbbá tételének. A hidrogénüzemű járművek leginkább a hosszútávú fuvarfeladatokra lesznek javallottak, illetve azokban a régiókban, ahol a töltési infrastruktúra kevésbé kiépített, vagy kevés idő áll rendelkezésre az akkumulátorok töltéséhez. 

Azokban a Volvo kamionokban, ahol megmarad a belsőégésű motor, de azt hidrogénnel hajtják meg, a dízel járművekben már megszokott teljesítményre és megbízhatóságra számíthatnak a Volvo Trucks ügyfelei, azzal a további előnnyel, hogy a hidrogénüzem potenciálisan nettó zéró CO2-kibocsátással jár forrástól a kerékig. „Ezen járművek remek kiegészítései lesznek az akkumulátoros-elektromos modelleknek, amelyeket már több éve értékesítünk a piacokon” – mondja Jan Hjelmgren, a Volvo Trucks termékmenedzsment- és minőségügyi vezetője.

A Volvo Trucks zöld hidrogénnel üzemeltetett belsőégésű motorjait megújuló hidrogénezett növényi olajjal (HVO) használva potenciálisan nettó zéró CO2-kibocsátás érhető el, és ezen járművek “Zéró Károsanyag-Kibocsátású” (ZEV) járműveknek számítanak az Európai Unió új szén-dioxid-kibocsátási sztenderdjei szerint. 

“Világosan látszik, hogy a nehézáru-szállítás karbonsemlegesítéséhez számos különböző technikai megoldásra van szükség. Globális teherautó-gyártóként az a feladatunk, hogy ügyfeleinknek a karbonsemlegesítési megoldások széles választékát tudjuk felkínálni, amelyből aztán a fuvarfeladat jellege, az elérhető infrastruktúra és a zöld energia árainak fényében ők maguk választják ki a számunkra legmegfelelőbbet” – teszi hozzá Jan Hjelmgren.

A Volvo Trucks hidrogénüzemű belsőégésű motorja magasnyomású direkt befecskendezővel lesz ellátva. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a kis mennyiségű befecskendező üzemanyagot magas nyomással juttassák a rendszerbe, hogy a kompressziós begyújtás még azelőtt megtörténjen, hogy a hidrogén bekerül a rendszerbe. Ennek a technológiának az az előnye, hogy alacsonyabb üzemanyagfogyasztás mellett magasabb az energiahatékonyság, és így nagyobb a motorerő. 

A Volvo Csoport Westport Fuels Systems-szel aláírt megállapodása szerint a két cég vegyesvállalatot fog létrehozni a magasnyomású direkt befecskendezési technológia alkalmazására. A vegyesvállalat 2024. második felében kezdheti meg működését a hivatalos dokumentumok aláírását követően.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!