Közel 18 százalékkal csökkentek az elektromos autók árai

0

Az elektromos járművek ára ebben a hónapban eddig 18%-kal csökkentek 2023 áprilisához képest. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb autógyártó agresszív árengedményekkel csábítja vásárlóit.

Az elektromos autók terjedésének ma még az egyik legnagyobb akadálya azok magasabb ára a belsőégésű modellekhez képest. Az eladások fellendülését eddig az egyes állami támogatások is segítették, ám ezek kifulladni látszanak. Mindez pedig meg is látszik az eladási számokban. Hogy tényleg ez áll-e a globálisan is visszaesőben lévő eladások mögött, az jó kérdés, az azonban biztos, hogy az áraknak még jócskán esniük kell ahhoz, hogy egy tartósan is emelkedő pályán lévő növekedést produkálhassanak a tisztán elektromos, vagyis BEV-modellek.

De hogy elindult valami ezen a téren a világban, az már biztos. Több tényező is közre játszik ebben az egyenletben. Az egyik legfontosabb ezek közül minden bizonnyal az egyik legdrágább komponens, vagyis az akkumulátor előállítási költségeinek csökkenése lehet. De azt is érdemes figyelembe venni, hogy az autógyártók is már néhány éve foglalkoznak a témával, így a költségek lassan, de biztosan csökkenthetők az összeszerelés és az alkatrészgyártás terén is. Akárhogyan is, az elektromos autók árai elindultak lefelé az elmúlt egy évben, köszönhetően többek között a sok gyártó által adott masszív leárazásoknak is. Egy amerikai tanulmány szerint az árak közel 18 százalékkal lettek ott olcsóbbak, mint 2023 áprilisában. Az alábbi ábrán kategóriákra bontva látható, hogy a vonatkozó modellek árai miként alakultak, ezek közül az egyik az EV, vagyis az elektromos autók kategóriája.

„Konkrétan kimutató, hogy az alacsonyabb e-autós árak jelentősen hozzájárultak az ilyen autók értékesítési volumenének növekedéséhez az Egyesült Államokban.” – magyarázta Stephanie Valdez Streaty, a Cox Automotive Industry Insights igazgatója.

Az intézet adatai szerint az elektromos járművek árai konkrétan 18,3 százalékkal alacsonyabbak voltak 2024 áprilisában, míg a nem elektromos járművek árai 13,1 százalékkal alacsonyabbak a tavalyinál. Sok autógyártó igen komoly kedvezményeket adott elektromos modelljeire, hogy megszabaduljanak a készletektől.

Például a Ford márciusban átlagosan 8100 dollárral csökkentette a Mach-E árakat az Államokban. A Volkswagen 13 000 dollár kedvezményt ad a 2023-as ID.4 AWD Pro S árából, a Hyundai az év elején csökkentette az IONIQ 5 és IONIQ 6 árait. De a prémium szegmensben sem történtek másként a dolgok: a BMW nemrégiben új, 5000 és 7500 dollár közötti árengedményeket vezetett be a 2024-es modellekre, de a Mercedes-Benz EQS ottani ára is majdnem 20 000 dollárral alacsonyabb már.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!