Ezer benzinkutat cserél elektromos töltőállomásra a Shell

0

Még idén és a következő évben több, mint ezer kiskereskedelmi telephelyről – köztük benzinkutakról – lemond a Shell, hogy jobban összpontosíthasson az elektromos járművek töltőállomásainak telepítésére.

A Shell napjaink egyik legismertebb olajvállalata és egyben a legnagyobb is, ha a világviszonylatot vizsgáljuk. Éppen ezért igen fontos tényező tud lenni ennek a vállalatnak a stratégiája, legyen szó környezetvédelemről, vagy az éppen ehhez szorosan kapcsolódó e-autós töltési lehetőségekről.

A világ változik, és ha nem is egyik évről a másikra, de az elektromos autók fogják uralni az autós világot, a belsőégésű motor pedig megmarad majd egy érdeklődő réteg hobbijának. Aki pedig ebben az új világban is meg akarja tartani a vezető szerepét, annak lépnie kell. A Shell sem szeretné feladni mostani pozícióját, így egy újabb komoly lépés meghozása felül döntött: terveik szerint még idén és a következő évben több, mint ezer kiskereskedelmi telephelyről – köztük benzinkutakról – lemond, hogy jobban összpontosíthasson az elektromos járművek töltőállomásainak telepítésére.

Korszerűsítjük kiskereskedelmi hálózatunkat, kibővítjük az elektromos járművek töltési és kényelmi ajánlatait, reagálva a változó vásárlói igényekre. Összességében 2024-ben és 2025-ben évente körülbelül 500 Shell tulajdonú telephely (beleértve a vegyesvállalatokat is) eladását tervezzük.” – írja a Shell új energiaátmeneti stratégiájában.

A Shell az évtized végére 200 000-re szeretné növelni nyilvános töltőpontjainak számát. Az olajtársaság jelenlegi 54 000 töltőállomásának többsége jelenleg Kínában található, amely a további terjeszkedés egyik fókuszpontja lesz. Azonban a jelek szerint az európai hálózatában is eszközöl majd változásokat a Shell, jellemzően a benzinkutak rovására.

A tervezett változások kapcsán nincsenek még elérhető részletek, csupán a fentebb belengetett, nagyjából 1000 darabos telephely eladásáról. Bár a benzinkutak eladásának terve a Shell új energiaátállási stratégiája pozitív a környezetvédelem aspektusának szempontból, kritika is éri ezért a Shell-t.

A londoni székhelyű vállalat a környezetvédelmi stratégiájában gyengítette a következő évtizedre kitűzött CO2-csökkentési célokat. A Shell azonban ragaszkodik a 2050-re vállalt nettó nullára vonatkozó kötelezettségvállalásához. A fenti cél elérése érdekében pedig igen aktívan tevékenykedik a vállalat, elég csak a világ jelenlegi legnagyobb töltőpontjára gondolnunk, amit a BYD és a Shell alkotott meg, vagy éppen a NIO-val való együttműködésre, az akkucserehálózat bővítésének érdekében.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!