Saját villamosenergiát termel a Suzuki esztergomi gyára

0

A Suzuki esztergomi gyárában saját napelemparkot adtak át, a közel 800 millió forintos beruházás a vállalat éves energiaszükségletének 6-7 százalékát fedezi – közölte a cég kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-vel.

Bonnár-Csonka Zsuzsanna tájékoztatása szerint a gyár különböző egységeinek tetejére felszerelt napelemek fontos részei annak a fenntarthatósági törekvésnek, hogy a Suzuki Csoport összes üzeme és terméke 2050-ig elérje a karbonsemleges működést.

A berendezésekkel a vállalat évente csaknem 270 millió forintot spórol meg és több mint 1700 tonnával csökkenti közvetett szén-dioxid kibocsátását. A társaság további napelemes bővítést tervez, amellyel az energiaszükségletének 30-50 százalékát fedezné.

A telepített erőmű beépített maximális teljesítménye 3223 kWp, amelyből 2397,5 kWp a kihasználható teljesítmény. Éves szinten a megtermelhető 3,2 millió kWh éves energiamennyiségből 3,1 millió kWh a felhasználható energia.

A napelempark mellett 2022 óta hőszivattyúk is segítik a termelés egyes részeinek hűtését és fűtését. A festőüzemben három, a lökhárítóüzemben és az üzemeltetési részlegen pedig egy-egy ilyen berendezést használnak.

A technológiai hőveszteség, a hulladékhő felhasználásával a termelési területeknél szükséges hűtéséhez és fűtéséhez járulnak hozzá, emellett a teljes gyár szociális melegvizét is ezzel állítják elő.

Az elmúlt mintegy 30 év alatt 7-féle modell készült Esztergomban, jelenleg a Vitara és az S-Cross gyártása folyik. Az itt készült járműveket a világ 123 országába exportálják. A Magyar Suzuki Zrt. 2022-es pénzügyi évében az értékesítési nettó árbevétel 2,14 milliárd euró volt, ebből 271 millió euró belföldi, 1,87 milliárd euró exportértékesítésből származott. A magyarországi értékesítés 2,3 százalékkal, az exportárbevétel 26 százalékkal bővült abban az évben. Az adózás utáni nyereség 22,7 millió euró volt.

A Datahouse adatai szerint a Suzuki márka 12 167 új autót helyezett forgalomba Magyarországon 2023-ban, ezzel a részesedése a magyarországi újautópiacon 11,3 százalék. A gyárból 2024. február 8-án gördült ki a 4 milliomodik legyártott autó.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!