Kínai gigagyártók fognak össze, hogy szilárdtest akkumulátort gyártsanak

0

A kínai elektromos autók kapcsán számtalanszor hangzik el a kijelentés, miszerint sok esetben a kormányzati támogatásoknak köszönhetik hatalmas előnyüket, illetve hogy a velük gyártató nyugati autómárkáktól sikerült ellesni ezt-azt a kötelező együttműködés keretein belül. Reálisan gondolkodva ebben lehet is valami, hiszen az elektromos autó alapvetően nem egy bonyolult dolog, és mint az ábra is mutatja, ha van hajlandóság, egész gyorsan fel lehet építeni a semmiből dolgokat.

Azt azonban már nem vehetik el a kínai gyártóktól, amit saját maguk fejlesztettek ki és ez a terület egyre inkább az akkumulátortechnológia. Az LFP kémiát már sikeresen emelték be a kínaiak a köztudatba, és ma már szinte az összes márka ilyen kémiával kínálja belépő-szintű autóit. Illetve ott van még a gyártói kapacitások kiépítése is, melynek révén egyes számítások szerint a BYD és a CATL uralja a globális akkugyártás felét. Látható tehát, hogy akkumulátorban a kínai erőforrások nagyjából kimeríthetetlenek.

Éppen ezért tekinthetünk nagy reményekkel a most megalakuló formáció felé, ami azt a célt tűzte ki, hogy mielőbb piacra dobhassák a tömeges méretben gyártható szilárdtest akkumulátorokat. Szó se róla, a terület és az itt folyó verseny nem új keletű, sok játékos mozog itt. Azonban hiába az ígéretes eredmények, a szent Grált még a technológia gigásza a QuantumScape sem tudta felmutatni. A Nikkei Asia szerint azonban most az összes kínai nagyágyú összeállt a cél érdekében, ami az, hogy Kínának legyen elsőként olyan szilárdtest akkumulátora, amit valóban tömeges méretben lehet gyártani, ezzel is tovább növelve a kínai autógyártók előnyét.

A közös munka a CASIP (China All-Solid-State Battery Collaborative Innovation Platform) név alatt fog zajlani, amibe az alábbi márkák adják majd bele minden eddigi tudásukat: CATL, BYD (FinDreams divízió), CALB, EVE Energy, Gotion High-tech, NIO. A nevezett gyártókon túl kormányzati szinten is jelen lesznek megbízottak. Ezek fényében csak remélni lehet, hogy a CASIP hamarosan letesz végre az asztalra egy valódi megoldást a témában.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!