Itt a nukleáris akkumulátor, ami 50 évig bírja töltés nélkül

0

Kínai tudósok olyan nukleáris akkumulátort építettek, amely akár 50 évig is képes energiát termelni újratöltés nélkül. Ez az innovatív akkumulátor jelentős ugrást jelenthet az atomenergia miniatürizálásában.

A Betavolt kínai startup egy olyan nukleáris akkumulátort fejlesztett ki, amely 50 évig képes elektromos áramot termelni töltés vagy karbantartás nélkül. A kínai tudósoknak ugyanis sikerült, a nikkel 63-as béta radioaktív izotópját egy pénzérme méretű egységbe zárni.

Az akkumulátor 100 mikrowatt teljesítményt és 3 V feszültséget tud leadni, mérete pedig 15 × 15 × 5 köbmilliméter, azonban a cég 2025-re már egy 1 watt teljesítményű akkumulátor gyártását tervezi.

Az akkumulátor működési elve, hogy a lebomló izotópok által felszabaduló energiát elektromos árammá alakítják. A nukleáris akkumulátorok réteges kialakítása megakadályozza a hirtelen ütésből származó tüzet vagy robbanást, és egyelőre hatékonynak tűnik a mínusz 60 és a 120 Celsius-fok közötti tartományban. A fejlesztés jól halad, így hamarosan a tömeggyártás is megkezdődhet.

A vállalat vezetői szerint a technológia okostelefonokba és drónokba is bekerülhet, de az olyan ágazatokban számítanak igazán nagy érdeklődésre, ahol hosszú élettartamú tápegységekre van szükség, mint például az űrkutatás, az orvosi eszközök, a mikroprocesszorok és a mesterséges intelligencia piacán – olvasható a The Independent oldalán.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!