Egészen elképesztő, hogy mit vontatott egy Tesla Model Y

0

Emlékszem, néhány éve még az volt a mondás, hogy elektromos autóval nem szabad vontatni, bár azt akkor sem értettem, hogy miért nem. A szükséges nyomaték már egy első generációs Leaf esetében is adott volt ahhoz, hogy egy pár száz kilós utánfutót elvontasson, akár megpakoltan is. Aztán ahogy telt az idő, úgy lett egyre több elektromos autó esetében lehetséges hivatalosan is a vontatás, a szükséges vonóhorgok és azok előkészítésével együtt.

Ma már gyakorlatilag a kisebb méretű elektromos autók és pár típus kivételével nyugodtan lehetséges a vontatás, a maximálisan húzható tömeg pedig az autó adatlapjáról az autó forgalmi lapjába is bekerül. Természetesen, ha minden megfelel az adott ország vonatkozó követelményeinek.

Az Egyesült Államok mindig is szabadabban állt az autós dolgokhoz, legyen szó átalakításokról, jogosítványszerzésről, vagy éppen különlegesebb helyzetekről. Azonban abban biztos vagyok, hogy egy nyergesvontató pótkocsiját vontatni személyautóval, még ott sem megengedett. Több videó is felkerült a netre nemrég, amiben Egy Tesla Model Y látható, amint pont egy ilyen tevékenységet végez, ráadásul nem „kertek alatt” sunnyogva, hanem forgalmas közutakon.

A Redditre is felkerült videóban látható események Texas Államban (Harlingen) történtek. Ez a kis videó is kiváló bizonyíték arra, hogy az elektromos autókkal is lehet komoly tömegeket megmozgatni, bár az ilyen szintű megmozdulás talán már az Államokban is keverné egy rendőr tűrőképességét.

Azt sajnos nem tudni, hogy a videón húzott pótkocsi üres volt-e, vagy volt-e benne bármilyen extra tömeg, de ahogy a videón látszik, a Model Y egész könnyedén mozgatja a hatalmas tömeget, ami egyébként üres állapotban is 4-6 tonna körül lehet. Az autó megengedett vonatási tömege 3500 font, vagyis 1587 kg.

Illetve igazából reméljük, hogy nem volt túl hosszú a menet, már csak a légfékek hiánya miatt sem, amit személyautó nem tud működtetni, enélkül pedig elég veszélyes móka tud lenni a menet, Ezen felül ha bármi történt az autóval a vontatás ideje alatt, azt vélhetően nem fogja fedezni a Tesla gyári garanciája, így már csak ezért sem ajánlott túllépni a megengedett maximális tömeget a vontatmányra vonatkozóan.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!