Jövőre mutatja be legújabb elektromos szedánját a török Togg

0

A török autóipar esetében eddig nem igazán volt elmondható, hogy globálisan ismert lenne. Ám az elektromos autók felfutásával úgy tűnik, hogy lesz mit büszkén mutogatni.

2019 végén ugyanis bejelentésre került, hogy Törökország be fog mutatni több, saját tervezésű és gyártású elektromos autót, melyeket Togg márkanév alatt fognak értékesíteni. Pár hónappal később már részletesebben is ismerhető volt a terv, illetve bemutatták az első Togg-modellt, ami egy SUV és végül 2023 tavaszán a neve is kiderült: T10X SUV.

A Togg elektromos SUV alapvetően két verzióban vehető meg, V1 és V2. Előbbi esetén 52,4 kWh kapacitás és 160 kW teljesítmény a főbb jellemzők, míg a drágább V2 esetében 88,5 kWh kapacitást kap a vevő. Az autó egyelőre csak Törökországban vehető meg, ám jó esély van a 2024 végi európai elérhetőségnek.

Akiknek szimpatikus a Togg, azoknak jó hírünk van, a törökök ugyanis már dolgoznak a 2019-ben is megismert elektromos szedánon, aminek még nincs hivatalosan neve. Azonban a 2022-es CES-en ki volt állítva egy tanulmányautó Transition Concept néven, ami az alapját adja majd a sorozatgyártott változatnak.

Hogy végül milyen néven és tudással érkezik az elektromos Togg szedán, az jó kérdés, azonban a tanulmányautóról készült fotók igen tetszetősek. Ami viszont biztosra vehető, hogy a második elektromos Togg 2024 végén bemutatásra kerül, 2025 elején pedig indul a sorozatgyártás, ha minden jól megy. Akik pedig nem szeretnének Törökországig menni egy Togg autóért, azoknak jó hír, hogy az SUV mellett ezen szedán esetében is jó esély lesz az európai importra.

Minderről a török közlekedési miniszter, Fatih Kacır beszélt az ottani médiának, így biztosra vehető a menetrend. A második Togg modellen túl a miniszter szerint 2030-ig öt Togg tisztán elektromos modellt várhatunk, melyekből típusonként 1 millió legyártott darab elérése a cél.

Jelenleg már közel 15 000 Togg T10X SUV van a török utakon és év végére meglehet a 20 ezer darab. Ez egész jó adata ahhoz képest, hogy csak idén tavasszal indult a forgalmazás. Külön érdekesség, hogy a Togg saját fejlesztésű és gyártású cellákat használ, amiben a kínai Farasis Energy a partnere, a közös munkát pedig a Siro néven megalakult vegyesvállalat irányítja.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!