375 millió elektromos jármű akkujához elegendő lítiumra bukkantak

0

Honnan lesz ennyi lítium” illetve, „Mi lesz, ha elfogy a lítium”? Ilyen és hasonló kérdések sűrűn hangzanak el az elektromos autózás jövőjét illetően és persze valahol ezen kérdéseket feltevőket is meg lehet érteni. Nekik is szól a mostani cikk, ugyanis a lítium biztosan nem fog mostanában elfogyni a Földön, sőt! Mint én is már többször említettem, a lítium az egyik legsűrűbben előforduló alapanyag a bolygónkon és jelenleg nincs is ennél jobb alapanyag az akkumulátorok gyártásához.

Az már más kérdés, hogy ezek a lítiumlelőhelyek a bolygó mely pontjain találhatóak. Ezek inkább már geopolitikai kérdések, de van lítium és rengeteg! Ezt eddig is tudni lehetett, azonban az Egyesült Államokban most jó páran pezsgőt bonthatnak, ugyanis egy ottani lelőhelyről kiderült, hogy jelentősen több kinyerhető alapanyag van ott, mint eredetileg hitték. Kalifornia ismert környéke a Salton Sea (Salton-tó), ahol eddig is ismert lítiumlelőhely volt, ám egy új tanulmány szerint a tómeder alatt található földalatti készlet elegendő lítiumot tartalmaz ahhoz, hogy 375 millió elektromos jármű akkumulátorához lehessen akkumulátort készíteni, így ez a tó most a világ egyik legnagyobb lítium lelőhelye lett.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (DOE – Department of Energy) a héten közzétett új tanulmánya az első, amely számszerűsíti a lelőhely tulajdonságait. Lawrence Berkey Nemzeti Laboratórium kutatói szerint a tartalék 3400 kilotonna finomított lítium előállítását tudja támogatni, ami átlagosan 375 millió elektromos jármű akkumulátorának gyártásához elegendő. Az Egyesült Államokban jelenleg nagyjából 2,4 millió regisztrált elektromos jármű van, úgyhogy van még hova akkucellát gyártani ebből a most felfedezett mennyiségből. Gavin Newsom kormányzó a tavat a „lítium Szaúd-Arábiájának” nevezte.

A DOE szerint az ott található összes lítium „lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy évtizedeken át kielégítse vagy meghaladja a globális lítiumigényt. Ez az Egyesült Államokat teljesen önellátóvá teheti lítiumból, így többé nem Kínán keresztül importálunk.”

Ami még megoldandó feladat, hogy a föld alatt található geotermikus sóoldatból miként lehet kereskedelmi méretekben kivonni a lítiumot, de néhány vállalat már dolgozik ezen. A külszíni fúrások és a hatalmas párologtató medencék létrehozása helyett, amelyek hónapokig és évekig is eltarthatnak és pusztulást hagyhatnak maguk után, a terv az, hogy közvetlenül ki tudják vonni a lítiumot a sóoldatból.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!