Hatalmas akkumulátorgyár épül a szomszédunkban

0

A kínai Volkswagen partner, a Gotion High-Tech és a szlovák InoBat akkumulátorgyártó cég Közép-Európában tervez közös akkumulátorgyárat Szlovákiában, konkrétan az ország déli részén fekvő Nagysurányban.

A két vállalat a napokban írta alá az erről szóló szándéknyilatkozatot a szlovák kormánnyal. Továbbá céljuk, hogy Szlovákia legfejlettebb, szén-dioxid-kibocsátás nélküli akkumulátorgyárát építsék fel. Li Zhen, a kínai vállalat igazgatótanácsi elnöke reméli, hogy „a jövőben Szlovákia nemcsak az egy főre jutó autógyártás, hanem az akkumulátorok egy főre jutó gyártása terén is világelső lesz.

„Az üzem termelési kapacitása kezdetben évi 20 gigawattóra lesz, de ez idővel akár a kétszeresére is növelhető. A 65 hektáron elterülő gyár építését a tervek szerint jövőre kezdik meg, a termelés teljes beindítása 2026-ra várható, az alkalmazottak száma pedig eléri majd az 1400-at” – derült ki abból az egyetértési nyilatkozatból, amelyet Robert Fico kormányfő és Denisa Saková gazdasági miniszter írt alá a Gotion InoBat Batteries vállalattal. A gazdasági tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy egy gigaüzemről van szó, amely kulcsfontosságú az autóipar és az elektromobilitás jövője szempontjából nemcsak Szlovákiában, hanem egész Európában.

A beruházás értéke az első fázisban mintegy 2 milliárd eurót érhet el, és akár 5 milliárd euróra is nőhet. Az állami támogatás mértékét később pontosítják. A kormányhivatal egyelőre csak azt közölte, a kabinet a memorandumban elkötelezte magát, hogy támogatást nyújt az új akkumulátorgyár számára, rendezi a telekjogok körüli gondokat, előkészíti az építési területet és biztosítja annak elektromos hálózathoz való csatlakoztatását is.

A Szlovákiai Autóipari Szövetség is úgy véli, hogy a nagysurányi akkumulátorgyár rendkívül pozitív hatással lesz a szlovákiai autóiparra.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!