Nem a hatótáv miatt nem váltanak az emberek az elektromos autókra

0

Az S&P Global Mobility legutóbbi felmérése szerint a tisztán elektromos járművek árparitása egyre jobban közeledik a belsőégésű modellekéhez, de még mindig a magasabb ár a legnagyobb visszatartó erő, hogy az emberek elektromos autókra váltsanak.

A világszerte 7500 megkérdezett csaknem fele (48%) túl magasnak tartja az elektromos járművek árait. A rendelkezésre álló elektromos járművek megnövekedett száma, valamint az adójóváírásokkal és kedvezményekkel kapcsolatos fogyasztói tudatosság növekedése ellenére a válaszadók kevesebb mint fele gondolja úgy, hogy az elektromos járművek készek a tömeges piaci bevezetésre. Az S&P Global Mobility felmérése szerint a válaszadók mindössze 42%-a fontolgatja az e-autó vásárlását következő járművásárlása alkalmával, és a válaszadók 62%-a megvárja a technológia fejlődését, mielőtt új járművet vásárolna.

Kezdetben a fogyasztók érdeklődését elfojtotta a rendelkezésre álló elektromos modellek korlátozott választéka. A 2019-es S&P Global Mobility felmérés válaszadóinak mindössze 58%-a volt nyitott az elektromos járművek vásárlására, mivel a luxusáras modellek uralták a korai elektromos járművek piacát, hisz akkoriban csak néhány mainstream modell volt elérhető.

Majd 2021-ben egyre jobban elfogadták az elektromos autók létezését. A vásárlói hajlandóság megugrott, akkoriban a globális válaszadók 86%-a nyitott volt az elektromos jármű vásárlására, és ezzel egyidőben a Ford, a Hyundai, a Kia és a Volkswagen új mainstream modelljei is megjelentek a piacon. 2023 májusában pedig a megkérdezett 8000 résztvevő 67%-a volt nyitott az elektromos járművek vásárlására.

Továbbá a válaszadók körülbelül 46%-a aggódik a töltési idő miatt, 44%-a pedig a töltőállomások elérhetősége miatt, de a felmérés 2023-as válaszadói hajlandóak 30 perc és egy óra közötti időt várni egy-egy töltésre. Azonban itt is javuló a tendencia, ugyanis akadnak elektromos márkák melyeket már akár 18 perc alatt 80%-ra tölthetünk.

Ami az akkumulátorcsere koncepcióját illeti, továbbra is Kína, India és Brazília fogyasztóit érdekli a leginkább ez a koncepció, a globális válaszadók több mint 75%-a hajlandó akár 30 percet is várni az akkumulátorcserére átlagos áron. Azonban a válaszadók megerősítették, hogy az elektromos autó legjobb és legkényelmesebb módja az otthontöltés. Viszont a jelenlegi és jövőbeli e-autó tulajdonosok mindössze 51%-ának van otthoni töltője.

A jó hír, hogy a hatótáv miatti szorongás csillapodni látszik, a megkérdezettek mindössze 29%-a várja már csak el, hogy egy autó egy töltéssel 480 km feletti távot tudjon megtenni, 19%-nak 400-480 km is megteszi, míg 21%-uk a 320-400 km-rel is elégedett lenne.

Az elektromos autó-vásárlás okai az érdeklődők között nem sokat változott, elsősorban az üzemanyagon való spórolás (69%), majd a környezetvédelem (56%) és a teljesítmény, valamint a vezetési élmény következik.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!