Szemtelenül olcsó kínai elektromos autómárka érkezik Európába

0

Az autóipari behemót, a Stellantis, melynek portfoliójában nem kevesebb, mint 16 márka található egy új kínai partner, a Leapmotor segítségével szeretné még jobban elterjeszteni az öreg kontinensen az olcsó elektromos autózást.

Ezért a Stellantis mintegy 1,5 millárd euróval vásárolta be magát a Leapmotor anyavállalatába. 20 százalékos részesedéssel Leapmotor International néven alapította meg Hollandiában bejegyzett közös vállalatát a Stellantis, amit 51 százalékban birtokol. Ezzel a lépéssel pedig a Leapmotor International kizárólagos jogokra tett szert, hogy az e-autóit egyedüliként Kínán kívül exportálja.

Natalie Knight pénzügyi igazgató szerint Európa lesz a Leapmotor elektromos autóinak első piaca, amit később globális terjeszkedés fog követni. Továbbá az igazgató elmondta, hogy a Stellantis folyamatosan keresi a módját az elektromos járművek magas költségeinek csökkentésére.

A Leapmotor egyáltalán nem ismeretlen név Kínában, hiszen 2015 decemberében alapították. Június közepén arról írtunk, hogy a kínai piacon ismét felpörögtek az elektromos autóeladások és a Leapmotor 12 058 eladott modellel ötödik helyen szerepelt olyan nagyágyúk után, mint a BYD, Tesla, GAC Aion vagy éppen a Great Wall Motor.

A kínai vállalatnak jelenleg négy modellje kapható, 2022 május elején mutatta be a Leapmotor a C01 C01 névre keresztelt tisztán elektromos szedánját, melynek kezdőára 26 700 dollár körül mozog. A pofás C11 nevű SUV mellett a Leapmotor a Müncheni Autószalonon bemutatott egy nagyobb, tisztán elektromos SUV modellt is, ami a C10 névre hallgat.

Azonban a Leapmotor-nak van egy ennél is olcsóbb modellje, ami T03 névre hallgat, és körülbelül 9 203 dollártól indul Kínában. A 3620 mm hosszú Leapmotor T03 három változatban kapható, ezek mindegyike egy 44 kWh-s LFP akkumulátort kapott mellyel akár 320 kilométeres hatótáv (WLTP) is elérhető egyetlen töltéssel. Teljesítményét egy 70 kW-os villanymotor adja.

A tervek szerint az új vegyesvállalat már 2024-tól megkezdi az elektromos autók európai értékesítését és kiszállítását. Elsőként az olcsó T03 városi e-autó forgalmazását kezdték meg Franciaországban havi 99 eurótól, előleg nélkül.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!