Magyarországra is megérkezett az új Tesla Model 3 Highland

0

2023. október 25-öt írunk, amikor a Váci úti Tesla szalonban hazánkban is debütál a Model 3 frissített kiadása a Highland. 

A Model 3 kulcsszerepet játszott az elektromos autók világszintű elterjedésének felgyorsításában, mivel elérhető áron kínálta a Tesla a nagy hatótávot és a teljesítményt. Egy olyan technológiailag fejlett opciót kínált a vásárlók számára, amelyet más gyártók modelljei meg sem közelítettek. 

6 évvel és több, mint 2 millió darab Model 3 legyártása után, most jelentős frissítést kapott a hátsó kerék meghajtású Standard Range és az összkerék meghajtású, két motoros Long Range verzió. Emlékszünk, 2021-ben kapott egy technológiai frissítést és némi beltér változást egy facelift keretében, de jelentősen akkor sem gondolták újra az egész autót a Teslánál.

Ez a frissítés még kifinomultabbá, kényelmesebbé és prémiumabbá teszi a modellt – kívül és belül -, miközben hű marad a karcsú, letisztult formaterv esztétikájához. Nem tértek el attól, ami a Model 3-at globális bestsellerré tette: nagy hatótávolságot és hatékonyságot kínál sportkocsi-teljesítménnyel és kezelhetőséggel, elérhető áron.

A frissített Model 3 azonnal felismerhető lesz megújult karosszériájával és megjelenésével, új világításával és vadonatúj belső terével, amely kiemeli azt, amit az ügyfelek a Model 3-ban szeretnek.

Új külső

  • Teljesen új formavilágú első és hátsó fényszórók. A frissített stílusú hátsó lámpák a jobb illeszkedés érdekében a csomagtérajtóba vannak integrálva
  • Ultra Red – többrétegű festékből létrehozott, dinamikus mélységű, magas színárnyalatú szín. A Red Multi-Coat helyett lesz elérhető.
  • Stealth Grey – gazdag és dinamikus sötétszürke metálszín, amely kiemeli a Model 3 formáját. A Midnight Silver Metallic színt váltja fel.

Töltés és hatékonyság

Az új Model 3 külső változásainak nagymértékű szerepe van abban, hogy az az új aerodinamikailag optimalizált forma a Telsa legalacsonyabb légellenállási együtthatóval rendelkező modelljét hozta létre, ami 0.219. A karosszéria élesebb vonalvezetése és az aero-optimalizált felületek csökkentik a légellenállást, javítják a szélzajt és növelik a hatótávolságot. A keréktárcsákat és a gumiabroncsokat újratervezték, frissített formavilágot kínálva jobb aerodinamikával, zaj- és hatótávolság-optimalizált gumiabroncsokkal párosítva.

Az alacsony fogyasztás és a nagy csúcstöltési teljesítmény kombinálásával a Model 3 akár 282 km-t is képes 15 perc alatt feltölteni a több mint 12 000 Supercharger állomáson Európa-szerte. A versenyképes kWh-költségeknek, a 99,95%-os üzemidőnek és az útvonaltervező integrációnak köszönhetően a tulajdonosok igazán nyugodt körülmények között utazhatnak hosszú távra.

Beltér

A legtöbb fejlesztés és frissítés az utasteret érinti, gyakorlatilag teljesen újra lett tervezve.

  • Prémium minőségű anyagokkal (valódi alumínium, textíliák stb.) és jobb minőségű összeszerelés, mint a korábbi verziókban
  • Az ülések teljesen újak – elöl és hátul is. Az első ülések mostantól szellőztethetőek, a fűtött ülések pedig szériafelszereltségként érkeznek.
  • Újratervezett, alumíniummal borított középkonzol, tágas tárolóhely, két vezeték nélküli telefontöltő. Gyorstöltésre is alkalmas USB-C töltőportok, amik akár egy laptopot is képesek feltölteni, mivel egyenként 65W teljesítmény leadására képesek.
  • A szuperfényes és érzékeny 15,4″-os központi kijelzőnk ugyanolyan méretű, mint korábban, de a vékonyabb keretnek köszönhetően nagyobb hasznos képernyőfelülettel rendelkezik. A felhasználói felület testreszabható, akár csak a Model S és X esetében.
  • Már gyárilag elérhető az Ambient light funkció, mely az ajtókba, és a műszerfalba van integrálva. Színét tetszőlegesen álíthatjuk
  • Az S és X modellekhez hasonlóan a Highland is megkapta a hátsó utasoknak szánt 8”-os kijelzőt, amiről vezérelhetjük a klímát és a szórakoztató rendszert.

A Model 3 utastere mostantól jóval csendesebb, köszönhetően a 360˚-os akusztikus üvegezésnek, a továbbfejlesztett felfüggesztésnek, tömítéseknek és hangcsillapító anyagoknak. Mindezek együttesen jelentősen csökkentik a zajt:

  • 30%-os szélzaj javulás
  • 20%-os javulás az útzajban
  • 30%-os környezeti zajszigetelés-javulás

Minden Tesla modell stúdióminőségű hangrendszert kínál, ez alól a továbbfejlesztett Model 3 sem kivétel. Az új, Tesla által tervezett prémium audiorendszer 17 hangszórót, kettő mélynyomót és kettő erősítőt tartalmaz a Model 3 Long Range, illetve 9 hangszórót, egyetlen mélynyomót és erősítőt a Model 3 hátsókerékhajtású modell esetében.

A csatlakoztathatóság iparágvezető, 30%-os javulás a cellatávolságban, 50%-os cellajel, 2x-es Wi-Fi hatótávolság és 10x Phone Key teljesítmény az UWB-n keresztül. Magyarul jobb LTE lefedettség, gyorsabb és erősebb Wi-fi és talán már nem kell a farzsebben lévő telefonnal a kilincs felé fordulni, hogy kinyíljon az ajtó.

Vezetés

A Model 3 Highland vezetési rendszere megkapta az új Model S és X-ben már jól ismert teljesen automata indulást. Gombokkal, meg kulccsal eddig sem kellett már bajlódni, de az irányválasztó és irányjelző kart is száműzték. Minden a kormánykerékre költözött, és valószínű, hogy ugyan olyan használhatatlan lesz, mint ahogy azt a Model S tesztben is tapasztaltuk.
Van tehát haptikus indexgomb és duda, valamint fénykürt a kormánykeréken. Kijelzőről választható irány, vagy az Autoshift, ami kitalálja merre szeretnénk menni. Intelligens index, ami érzékeli a manőver végét és lekapcsol. 
Emellett frissítették a futóművet, hogy kényelmesebb legyen az utazás, de a sportos vezetési élmény megmaradhasson.

Biztonság

Az új Model 3 a biztonság terén is fejlődött. Új oldalsó ütközésre figyelmeztető rendszert kapott, valamint most már az A oszlop tövénél található hangszórókba integráltak egy kis visszajelzőt, ami a holtérben elhaladó járműre figyelmeztet. Biztos nem lesz a kedvencünk az EU által előírt hangjelzés, ami akkor aktiválódik, amikor az autó átlépi a sebességhatárt. Szerencsére ez elnémítható, de állítólag az autó újra indulásakor ismét aktiválódik. Ha teszteljük, majd meglátjuk.

Specifikáció

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!