75 év után új korszakot indít a Volkswagen Norvégiában

0

Norvégia és az elektromos autók átállása kapcsán lassan nem igazán lehet újdonságot, vagy meghökkentőt mondani. Köszönhetően az igen progresszív ütemű átállásnak, ahol ma már szinte nem is adnak el új autót tisztán belsőégésű motorral, de a plug-in hibridek jelenléte is erős visszaesést mutat a tisztán elektromos meghajtásúak javára.

Ennek ellenére lehet olyan híreket olvasni, melyek még inkább jelzik a fosszilis meghajtás végét az északi országban. Norvégiában a Volkswagen importőre, a Møller Mobility Group ugyanis meghozott egy döntést, melyre már sokan vártak.

2024-től már nem rendel Norvégiába belsőégésű Volkswagen-t az importőr, az utolsó ilyen Volkswagen 2023 decemberében tudja megrendelni az, aki mindenképpen ilyesmit szeretne még Norvégiában vásárolni. A bejelentés egyben a márka norvég jelenlétének 75. születésnapjával esik egybe.

„Furcsának tűnhet egy ilyen döntéssel ünnepelni valamit, de az ikonikusnak is nevezhető típusok eltávolítása a kínálatunkból egy ambiciózus és fontos lépés, amit a mostani idők meg is követelnek.” – Nyilatkozta Ulf Tore Hekneby, a Volkswagen importőr Harald A. Møller AS ügyvezető igazgatója.

A Harald A. Møller AS 1948 óta importál Volkswageneket Norvégiába. A cég szerint ez alatt a 75 év alatt körülbelül 1,1 millió VW-t adtak el a skandináv országban. Ez összesen 102 000 elektromos autót is magában foglal az elmúlt tíz évben. Az utolsó Golf eladása Norvégiában idén decemberben egy korszak végét jelenti, de egyben egy új kezdetét is – hangsúlyozta Hekneby. „Mindenkit arra biztatunk, hogy a következő autóvásárláskor fontolja meg az elektromos autót. Az elektromos autóra váltás kulcsfontosságú lépés az egyén szénlábnyomának csökkentésében, és fontos általános hozzájárulás a klímaváltozás elleni küzdelemhez”

Volkswagen Golf – idén utoljára a norvég kínálatban

Persze, ha más perspektívát vizsgálunk meg, akkor érthető a döntés, ugyanis a norvég kormányzat 2025-től amúgy sem szeretne látni belsőégésű motorral szerelt autót az akkori kínálatban, így az ottani Volkswagen döntése is érthető valahol, hogy előbbre hozták a maguk döntését.

Norvégiában így 2023 végén elmondható, hogy már átlagosan 10 eladott új autóból 8 elektromos jelenleg is. Norvégiában idén eddig a VW ID.4 a második helyen szerepel az eladási statisztikákban, minden hajtásláncú újonnan eladott autót tekintve (szeptember végén 5832 új regisztrációval). A 8. helyen álló ID.3 (2615 darab) a másik Volkswagen az első tízben, akárcsak a MEB testvérmodelljei, a Skoda Enyaq (3. hely/4362 jármű) és az Audi Q4 e-tron (10. hely/2145 darab). A legkeresettebb modell a Tesla Model Y, amelyre szeptember végén 19 575 új regisztráció érkezett.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!