Íme egy város, ahol 2025-től kitiltják a hagyományos járműveket

0

2025-től megtiltják a benzines vagy dízelmotorral működő járművek használatát a svéd főváros, Stockholm központjában. Árulta el Lars Strömgren, a város közlekedésért felelős alpolgármestere.

A stockholmi városvezetés kedden döntött a kitiltás mellett, ahol az úgynevezett „3-as osztályú környezeti zóna” egy nagyjából húsztömbnyi területet fed majd le, ahol csúcskategóriás bevásárlóutcák és Svédország legdrágább irodaingatlanjai találhatóak. A várost irányító koalícióhoz tartozó Zöld Párt közlése szerint abban reménykednek, hogy így az elektromos autók használatára ösztönözhetik a lakosokat, és kezelni tudják a légszennyezettség problémáját.

A fenti területre a teljesen elektromos személygépkocsik mellett különleges szabályok betartásával plug-in hibrid furgonok is behajthatnak. A megkülönböztetett jelzést használó járművekre, illetve a mozgássérült igazolvánnyal rendelkező autósokra nem vonatkozik a tilalom.

Azonban a szállítási szektorban működő vállalatok elhamarkodottnak tartják a változtatást. Szerintük – mint közleményükből kiderül – az elektromos töltőállomások számának növelésével magától megváltoznának az emberek autóvásárlási szokásai.

Svédországban Stockholm az első város, ahol ilyen zónát alakítanak ki, majd ezt a zónát a tervek szerint a jövőben tovább növelnék.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!