Egyelőre felhagy a saját tervezésű napelemes autókkal a Lightyear

0

A holland napelemes autókat gyártó Lightyear felfüggeszti saját járművei gyártásának tervét, és ehelyett – a Sono Motorshoz hasonlóan – a napelem modulok gyártását helyezi előtérbe más gyártók elektromos autóihoz.

A napelemes autók (SEV – Solar electric Vehicle) előtt bíztató jövő állt, egészen mostanáig. A terület két nagy és egyre komolyabb ismertséggel rendelkező neve a Sono Motors és a Lightyear. Előbbi német, míg utóbbi holland alapokkal büszkélkedhet és európai gyökereiken túl sajnos mára az is közös mindkettőben, hogy felhagytak a saját tervezésű és gyártású napelemes autóikkal.

Pedig az ötlet egyszerű és éppen ezért nagyszerű is. Ám természetesen a gyakorlati kivitelezés már nem olyan egyszerű, ha egy elektromos autó napelemekkel való beborításáról van szó. A téma annyira nem mai, hogy kicsiben már 1958-ban sikerrel foglalkoztak a témával.

A már említett Sono Motors sajnos idén februárban jelentette be, hogy sok évnyi innoválás és kutatás után befejezik a saját autójuk (Sion) fejlesztését és az addig kifejlesztett technológiát inkább mások rendelkezésére bocsátják, akik esetleg nekivágnának a témának. Sajnos úgy tűnik, hogy a másik ígéretes fejlesztő, a holland Lightyear is hasonló sorsa jut.

Lex Hoefsloot, a cég vezérigazgatója és társalapítója a holland médiának beszélt a cég terveiről. Elmondta, hogy jelenleg jelentős kereslet van az iparban az autókba szánt napelem modulok iránt, így tovább tart nekik is a saját napelemes járművük piacra dobása. Ezzel összefüggésben a Hoefsloot megerősítette, hogy a Lightyear kénytelen elbocsájtani alkalmazottai egy részét, de pontos számot nem közölt. Ezzel együtt pedig a Lightyear 0 fejlesztése és a további kutatások is leállnak.

Hangsúlyozta azonban, hogy a Lightyear jelenleg is több potenciális partnerrel tárgyal az olcsóbb Lightyear 2 napelemes autómodell lehetséges bevezetéséről – így a projekt terveiről nem mondanak le. Konkrétumként a dél-koreai Sunbo-t említette, mint egy lehetséges pénzügyi finanszírozó. Hoefsloot elmondta, hogy a napelemes autógyártás újraindításáról szóló döntés a tárgyalásoktól és a tőkepiactól függ. Ennek a döntésnek a határideje azonban nem ismert. „Az ezekkel a felekkel folytatott beszélgetések különböző irányokba nyúlhatnak”.

A bajnak egyébként már voltak előjelei, ugyanis az év elején a Lightyear pénzügyi problémák miatt meglepő módon leállította bemutatkozó Lightyear 0 modelljének sorozatgyártását. Nem sokkal ezután a cég fizetésképtelenséget jelentett, és csak 2023 áprilisában tudott életjelet adni magáról, elkötelezett támogatói segítségével. Akkor azok az összegek a Lightyear 2 érdekében folytak be, ám a tervek mosta sajnos parkolópályán vannak.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!