Új elektromos márkát dobott piacra a Dongfeng és a Honda

0

Egyre több márka jelenik meg a kínai autógyártók gondviselésében és mára már egy komoly táblázatot lehetne összerakni, hogy melyik kínai autógyártó milyen termékcsalád neve alatt dobott már piacra elektromos autót. Ezen felül ott vannak még a nem-kínai autógyártókkal közös vegyesvállalatok is, mint amilyen a Dongfeng és a Honda együttműködése. Ez utóbbi is egy új termékcsaládot indított útjára Kínában, ami természetesen kizárólag elektromos modellekkel fog operálni.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért is írunk ezekről, hiszen egyrészt Kína messze van, másrészt meg úgysem érinti Európát. Nos, ez utóbbi állítás az utóbbi időben megdőlni látszik és egyre több kínai márkanév jelenik meg Európában, tehát érdemes tudni az új játékosokról is, hiszen előbb-utóbb talán az öreg kontinensen is megjelennek.

A bevezetőben említett új Dongfeng Honda termékcsalád a Lingxi nevet kapta és az ide készülő elektromos modellek Kínában kerülnek legyártásra. A CnEVPost portál cikke szerint az új márka alá tartozó járműveket más árszegmensben helyezik majd el, mint a Honda a teljesen elektromos e:NS sorozatát. A termékcsalád bemutatásával egyidőben az első fecskét is megmutatták a nagyvilágnak, ez lesz a Lingxi L.

A még csak tanulmányautó szinten létező szedán egy teljesen új platformra épül fel, mint ami a Honda elektromos modelljei, így nem sok megoldás fog innen érkezni. De a páros ennek ellenére biztos a dolgában, ugyanis az infók szerint már jövőre érkezik a végleges modell, amit még abban az évben meg is lehet venni. Egy ideje ismert, hogy a Dongfeng Honda tíz új elektromos modellt tervez 2030-ra, így kíváncsian várjuk, mit mutat az új termékcsalád.

„Az új márka első modellje egy fiatal kutató-fejlesztő csapat vezetésével, egy kifejezetten fiataloknak készült jármű” – közölte a Dongfeng Honda. „A Lingxi márka egy új törekvés, amelyet a Dongfeng Honda proaktívan épít el, kihasználva a vegyesvállalatok új korszakában rejlő lehetőségeket.” – mondta a vállalat alelnöke, Pan Jianxin.

A Honda korábban már kijelentette, hogy Kína tekintetében 2025 után csak tisztán elektromos modelleket akarnak ott eladni. Ennek fényében a Honda a tavaszi sanghaji autószalonon bemutatta az új elektromos modelleket. Az ott prototípusként bemutatott új e:NP2 és e:NS2 elektromos autók az e:NP1 és e:NS1 kiegészítéseként szolgálnak. Ezeken túl már van egy harmadik elektromos Honda is bekészítve, ez az e:N SUV. Ezek 2024 elejétől Kínában már kapható modellek lesznek, ennek ellenére a Honda akkor semmilyen műszaki adatot nem közölt.

A 2022-es információk szerint a japán autógyártó 2030-ig összesen 30 elektromos modellt szeretne piacra dobni, majd évi több mint kétmillió elektromos jármű eladását szeretné elérni. 2040-re a Honda emellett 100 százalékra szeretné növelni elektromos- és FCEV-eladásait világszerte.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!