A világ legnagyobb töltőparkját nyitotta meg a BYD és a Shell

0

A közeli jövőnk egyik megszokott látványa lesz hamarosan az, hogy ha benézünk egy hagyományos benzinkút területére, akkor ott találni fogunk már töltőoszlopokat is, amiken éppen elektromos autók várják, hogy továbbhaladhassanak. Hazánkban is látni ma már ilyet, leginkább a MOL benzinkútjain. Hazánk vonatkozásában pedig talán hamarosan egy újabb nagy kúthálózat területén jelennek meg a DC villámtöltők.

Nálunk is jól ismert és jól csengő márkanév a holland Shell olajtársaság neve, illetve a kínai BYD nevét sem kell ma már nagyon senkinek bemutatni. A BYD és a Shell már 2022-ben aláírtak egy megállapodási szerződést annak érdekében, hogy a BYD elektromos autók kedvezményes áron használhassák a Shell Recharge töltőhálózatát. Érdekesség, hogy egyébként a szintén kínai NIO is hasonló megállapodást írt alá még abban az évben, de a NIO még megfejelte a szerződést azzal, hogy tehetnek akkucsereállomásokat is akár bizonyos Shell kutak területére.

Úgy tűnik, hogy a 2022-es keretek közül azóta kilépett a két fél együttműködése, ugyanis nemrég bejelentették, hogy Kínában megnyílt a világ jelenlegi legnagyobb töltőállomása, Shenzhen mellett. A kiadott sajtóanyag szerint a Shenzhen repülőtér közelében található állomáson 258 HPC töltőpont várja a merülőben lévő elektromos autósokat.

250 kW-os HPC töltőkkel

Bár a létesítmény Shell Recharge márkanév alatt működik, azt a Shell és a BYD közös vállalata üzemelteti. Próbaüzeme során az új Shenzhen töltőpark naponta több mint 3300 elektromos autót látott el energiával. A helyszínen a töltés ideje alatt olyan kikapcsolódási lehetőségek vannak, mint bevásárlóközpontok, kávézók, ételautomaták és komfortos pihenőhelyek. A Shell szerint a tetőre szerelt napelemek évente mintegy 300 000 kilowattóra megújuló áramot termelnek majd, amit a járművek töltésére használnak fel. A helyszínen telepített töltőoszlopokról sajnos nem szól a kiadott sajtóanyag.

„Az új telephely megnyitása annak a folyamatos elkötelezettségünknek a része, hogy megfeleljünk ügyfeleink változó igényeinek Kínában” – mondja Kapitány István, a Shell mobilitásért felelős globális ügyvezető alelnöke. „Tudjuk, hogy az elektromos járművek vezetői olyan töltési élményt keresnek, amely gyors, kényelmes és ez tükröződik Kínában működő telephelyeink kihasználtságában is, amely a helyi konkurenciához képest átlagosan két-háromszoros. Bízunk benne, hogy a jövőben még több vásárlónak kínálhatunk kellemes mobilitási élményeket Kínában.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!