Hatalmas mérföldkövet ért el a kínai BYD elektromos autógyártó

0

Amíg sok autógyártó azon küzd, hogy az éves darabszámait pár ezerre, vagy tízezerre tornázza fel, addig a kínai BYD már teljesen más szinteken jár. Néhány napja ugyanis a gigantikus kínai autógyártó eljutott odáig, hogy legyártotta az ötmilliomodik NEV (New Energy Vehicle) járművét.

Szó se róla, az 5 millió legyártott elektromos autó igen lenyűgöző szám, de azt azért hozzá kell tenni, hogy ide tartoznak a tisztán elektromos (BEV – Battery Electric Vehicle) modellek mellett a PHEV (Plug-in Hibridek) kivitelek is, vagyis azért ehhez a mérföldkőhöz azért még belsőégésű motorokon át is vezetett az út.

1995-ös megalakulása óta a BYD gyorsan emelkedett a ranglétrán, ma már a világ egyik vezető járműgyártója, különösen az elektromos járművek és az akkumulátortechnológia terén. A BYD több mint 70 ország 400 városában van jelen, köztük Magyarországon is. Nálunk több szálon mozog a márka, hiszen ott vannak Komáromban az e-busz gyárral és most épp Fóton mozgolódnak egy akkumulátor-összeszerelő üzemmel. A körülbelül tízmilliárd forint értékű, hamarosan elkészülő beruházás első körben száz új munkahelyet fog teremteni.

De nem csak értékesítések terén lépett ki hazája határain túlra a BYD, hanem a gyártással is. Legutóbb épp Indiában, bár ott nem igazán látták szívesen a kínai gyártót.

A vállalat rámutatott, hogy 13 évbe telt, amíg elérte az egymilliomodik legyártott NEV-autót, azonban mire elértek, igencsak összeszedték magukat, hiszen a hárommilliós lépcsőhöz innen már csak 18 hónap kellett, majd további kilenc hónap az ötmillióhoz.

Állítása szerint csak ebben az évben (júliusig) a BYD több, mint 1,5 milliót értékesített, ebből 92 469 Kínán kívüli piacokon, mint például Európa.

Ezek alapján a BYD jó úton halad és tovább is tud terjeszkedni más, új területekre. A jövőre nézve a BYD továbbra is jelentős összegeket fektet be majd a kutatás-fejlesztésbe és továbbra is erősíti törekvését, hogy világszerte ismertté váljon. Továbbá a BYD a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójaként mindent megtesz annak érdekében, hogy meghódítsa az öreg kontinens e-autós piacát.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!