Három új, elektromos modellt mutatott be a Fisker

0

Az amerikai Fisker is azon autógyártók közé tartozik, akik a kezdeti problémákon túllendülve mutatta be első modelljét, amit Európában is meg lehet venni már néhány hónapja.

Ez az elektromos autó a Fisker Ocean, melynek tavaly hosszú előkészítő munka után végre megkezdődött a gyártása Grazban, a Magna Steyrrel kötött korábban bejelentett gyártási szerződés alapján. A Fisker Inc. célja, hogy az ausztriai gyárban 2023 első negyedévében közel 300 Ocean-t rakjanak össze, majd a második negyedévben 8000-re, a harmadik negyedévre pedig 15 000-re növelnék a gyártási kapacitást. 2023 év végére pedig 42 400 darabot terveznek összeszerelni a szomszédunkban az amerikai elektromos autókból.

Szerencsére itt nem állt meg a Fisker, hiszen egy friss sajtóanyagban számoltak be arról, hogy rögtön három újdonsággal készülnek a közeljövőben. A médiaesemény alább nézhető vissza:

A kaliforniai Huntington Beachen tartott rendezvényen a Fisker tehát bemutatta jövőbeli elektromos autóit, amelyek a cég elmondása szerint 2026-ra kerülnek piacra. A modellek között megtalálható a Pear kompakt SUV, az ötüléses Ronin sportautó és egy Alaska névre keresztelt pickup.

A Pear (Personal Electric Automotive Revolution) egy kompakt-méretosztályú modell, amit ráadásul már 2022 februárja óta elő lehet rendelni, a kiszállítás így a premier után 2025-ben indul, a Fisker szerint 29 990 dolláros áron. A Pear-t a Foxconn fogja megépíteni az Egyesült Államokban (Ohio) és a gyártó szerint körülbelül 35 százalékkal kevesebb alkatrészt használnak majd, mint a kategória többi elektromos autójában. Henrik Fisker vezérigazgató szerint ezért ilyen kedvező az alapár.

Az Alaska egy négyajtós pickup, amely az Ocean SUV modell platformjának adaptációján alapul. Az Alaska adatainál 370 és 547 km közötti hatótáv és a plató hossza (1,4 m) az eddig ismert adatok. A szállítások a tervek szerint 2025-ben kezdődnek, a rendelés is lehetséges már. A modell már 45 400 dollártól elérhető, bár ez csak az amerikai piacra vonatkozó alapár.

A harmadik új Fisker modell a Ronin. Ez egy ötüléses sportautó sirályszárnyas ajtókkal és hárommotoros összkerékhajtással, amely több mint 745 kW teljesítményt kínál. Állítólag körülbelül két másodperc alatt gyorsul 0-ról 96 km/h-ra és körülbelül 966 km hatótávot kínál. Az ár is brutális lesz, ráadásul korlátozott darabszámban lesz csak elérhető. Az alapár itt 351 000 euró és aki nagyon vágyik rá, szintén leadhatja a rendelését.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!