Elektromos csuklós buszt tesztelnek Budapesten

0

A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy újabb elektromos meghajtású busztípust tesztel Budapesten.

2023. augusztus 1-től 11-ig az Arrivabus üzemeltetésében közlekedő MAN Lion’s City 18 E típusú 4-ajtós csuklós elektromos autóbuszt próbálhatják ki az utasok a belvárost is átszelő 8E vonalon. 

A 18 méter hosszú autóbusz 130 fő befogadására képes. A 640 kWh kapacitású nikkel-mangán-kobalt (NMC) akkumulátor-csomag egy töltéssel 350 kilométeres távolság megtételére képes a gyári adatok szerint. A jármű szabványos egyenáramú (DC) CCS-Type2-es csatlakozón keresztül lehet töltető legfeljebb 150 kW teljesítménnyel, mely 4 óra alatt képes teljesen feltölteni az elektromos buszt. A MAN Lion’s City 18 E típusú busz motor csúcsteljesítménye 320 kW.

A mintaprojektek, így a budapesti demonstráció során is olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerez a HUMDA, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására.

A hazai közösségi közlekedés járműállományának megfelelő ütemben történő modernizálódása hozzájárul a klímacélok eléréshez. A Zöld Busz Programban eddig több mint száz elektromos meghajtású autóbuszt adtak át a budapesti agglomerációban és vármegyeszékhelyeken. 

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!