Történelmi pillanat: elektromos lett Európa legkelendőbb új autója

0

Történelmi pillanat zajlott Európa újautó-piacán az elmúlt hónapokban. De leginkább júniusban lehettünk annak tanúi, hogy újonnan több elektromos autó került a forgalomba, mint dízel. Erről az Autógyártók Európai Szövetsége (ACEA) számolt be.

Júniusban a tisztán elektromos meghajtású személygépkocsik regisztrációja 66,2 százalékkal nőtt az EU-ban az előző év azonos hónapjához képest. Összesen 158 252 darab akkumulátoros autó eladását regisztrálták, ezzel piaci részarányuk egy év alatt 10,7 százalékról 15,1 százalékra emelkedett. Így először múlta felül a dízeles autók piaci részarányát, ami 17,4 százalékról 13,4 százalékra csökkent 2022 júniusához képest. Míg a külső áramforrásból tölthető hibridek regisztrációja kismértékben, 8,2-ről 7,9 százalékra csökkentek.

Az ACEA adatai szerint az első félévben 703 586 akkumulátoros elektromos személygépkocsit regisztráltak újonnan az EU-ban, mintegy 53,8 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Az összes hajtástípusban körülbelül 5,4 millió darab volt, ami 13,0 százalékos BEV-részesedést jelent ebben az időszakban. 

A Dataforce piackutató cég előzetes adatai szerint Európában az összes hajtástípus közül a legkelendőbb modell egy tisztán elektromos autó volt. A Tesla Model Y mind júniusban, mind az év első felében a modellrangsor élén állt.

Ennek azonban nem feltétlenül a verseny gyengesége, hanem a Tesla erőteljes növekedése volt az oka. 2022 első felében a Dataforce még 40 147 új Model Y modell regisztrációját jegyezte fel Európában, most pedig 125 144 darabra nőtt ez a szám. Ezzel az eredménnyel a Model Y körülbelül 7000 eladással előzte meg a második helyen álló Dacia Sanderót. Míg a harmadik helyen a Volkswagen T-Roc végzett. A Tesla Model 3 az 50. helyen végzett 38 843 darabbal az év első felében.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!