Íme a végtelen hatótávú elektromos roller

0

Az elektromos meghajtás terjedésével ma már egyáltalán nem szokatlan dolog, ha az utcán egy elektromos roller tűnik fel. Ezek az eszközök is az úgynevezett mikromobilitás témakörébe tartoznak, vagyis leginkább arra jók, hogy jellemzően 15-35 km környéki távolságokat lehessen velük leküzdeni, elsősorban városi környezetben. Persze vannak, akik nagyobb távolságokat is megtesznek ilyen eszközökkel, de azok már tudásban és árban is feljebb helyezkednek el.

Mint napjaink minden elektromos eszközét, ezeket a rollereket is a bennük található akkucellák látják el energiával, melyeket fel kell tölteni. Úgy tűnik azonban, hogy a napelemes megoldások egyes változatai ide is kezdenek beszivárogni, melyek révén ideális esetben már a háztartási csatlakozóaljzatot sem kell többé felkeresnie egy ilyen napelemmel felszerelt elektromos roller tulajdonosának. Ezek közül a legújabb az S80 Solar Scooter, amelyet a Jiangsu Snail Zhixing Technology nevű kínai cég fejlesztett ki.

A rollert az Eurobike 2023 szakkiállításon lehetett első kézből megnézni és kipróbálni. Az eszköz legjobb tulajdonsága, hogy a kormányra és a padlólemezre egy-egy napelem került, melynek segítségével a robogó a nap energiáját tudja elraktározni az akkucelláiba, így jó eséllyel tud nagyobb távokat is megtenni a napos környezetben annál, amire eredetileg egyetlen töltéssel lenne képes.

A kínai gyár képviselői a saját standjukon magyarázták el az érdeklődőknek a robogó működését, amiben egy 468 Wh kapacitású akkupakk található. A beépített napelemek akár 35-70 Watt teljesítménnyel is képesek tölteni az akkupakkot, így 7-14 óra alatt a teljes pakk feltölthető elméletileg.

Ez teljesen jól működhet például olyan esetben, ha valaki munkába járáshoz vesz egy ilyet és nagyjából 8 órát csak amúgy is állna a rollere. Az akkupakk révén papíron 35 km-es hatótávot tud felmutatni a típus, ám a sűrű napon töltögetéssel ez igencsak kitolható, aminek révén így nem is igazán kell keresgélni az elektromos aljzatokat. Ideális esetben akár napi 17 km-re elegendő hatótáv is összeszedhető, ami elég jó adat.

A teljesítményt tekintve a 350 W-os hátsó motor 25 km/h végsebességet kínál, ami valószínűleg a szabályozás által ihletett szoftveres korlát ahhoz, hogy a robogó legálisan maradhasson Európában. Az Egyesült Államokban 1400 dolláros áron debütál majd a napelemes robogó, EU-s árról egyelőre nem tudni.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!