Megnyílt Európa legnagyobb IONITY töltőállomása

0

Az Ionity mára Európa egyik legnagyobb villámtöltő-hálózatát üzemelteti az öreg kontinensen. Magyarországon ma öt Ionity töltőállomás várja az átutazóban lévő elektromos autósokat, hogy a jellemzően 350 kW-os töltőoszlopokkal megkönnyítse az utazást. Nem kétséges, hogy bőven van hova fejlődni, de az irány jó és reméljük Európa-szerte minél több Ionity töltőpontot találunk a jövőben.

Az ilyen helyszínek kapcsán nem mindig csak azok száma a lényeg, hanem hogy az adott állomáson hány elektromos autós tud tölteni. Ebben a kategóriában most új rekorder született az Ionity hálózatán belül, ugyanis Olaszországban átadták az eddigi legnagyobb Ionity töltőpontot, ahol 18 darab nagy teljesítményű töltő várja a tölteni szándékozókat. Ezek az oszlopok is egyenként 350 kW-os teljesítménnyel várják a lemerülőben lévő akkumulátorokat, melyek töltésébe az állomáson található napelemrendszer is besegít.

Az új állomás az A22/E45 „Lago di Garda Sud” autópálya kijáratánál található, amivel a kontinentális Európa, az észak-olasz tavak és Dél-Olaszország közötti stratégiai csomópont legfontosabb helyszínét tudták lefedni a töltőhálózat üzemeltetője szerint. Az eddigiekhez hasonlóan nincs árammegosztás, így minden töltőponton teljes töltési teljesítmény áll rendelkezésre. Más szolgáltatók gyakran megosztják az adott teljesítményt: ha mindkét töltőpont foglalt, azon az autósoknak osztozni kell.

Az eddig rekorder a maga 16 oszlopával Franciaországban volt, az Avignon melletti Mornasban. A „napos autópálya” két oldalán (Lyontól a Földközi-tenger partjáig) elhelyezkedő Mornas Village és Mornas les Adrets egyszerre akár 16 elektromos jármű kiszolgálására is alkalmas. Az Ionity kiemelte a közleményében, hogy az új olasz töltőpontra csatlakoztatott autók tulajdonosai a közeli bevásárlóközpontban tudnak felfrissülni a töltés idején, illetve a Garda-tó közelsége is számos előnnyel járhat az itt töltők számára.

Olaszországban az Ionity jelenleg összesen 28 töltőparkot üzemeltet 172 HPC csatlakozással és jelenleg kilenc további telephely van építés alatt. 2022 végére az Ionity hálózat több, mint 450 töltőállomást és több, mint 2000 töltőpontot tudott felmutatni Európa 24 országában.

A vegyesvállalatot 2017-ben alapította a BMW, a Daimler, a Ford és a Volkswagen-csoport az Audival és a Porschével. A Hyundai Motor és a BlackRock Global Renewable Power Platform később pénzügyi befektetőként csatlakozott.

 „Autóipari alapítóink még 2017-ben helyesen döntöttek. Mi voltunk az elsők, akik következetesen bevezettük a nagy teljesítményű töltést, és ma Európa legnagyobb e-autó gyorstöltő hálózatát üzemeltetjük autópályák és főútvonalak mentén.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!