Már 1958-ban is volt napenergiával hajtott elektromos autó

0

Az emberiség egyik régi nagy vágya, hogy a Napunkból érkező végtelen energiát befoghassa és a saját hasznára hajthassa azt. Ennek egyik hatékony (és szerencsére egyre csak hatékonyabbá váló) eszköze a napelem. Ennek segítségével ma már sok otthon energiaigénye fedezhető részben, vagy egészben és ha valaki napelemből származó energiával használja az elektromos autóját, részben meg is valósult a fent taglalt vágyálom.

Ám adódik a kérdés, hogy lehetséges-e egy elektromos autót közvetlenül a rá szerelt napelemekkel táplálni? Erre a kérdésre adja majd meg egy nap a végleges választ a SEV-kategória, ami az angol Solar Electric Vehicle kifejezés rövidítése. Napjainkban is vannak próbálkozók a kategóriában, elég csak a német Sono Motors Sion típusára, vagy a holland LightYear-re gondoljunk. Mindkét gyártó elég jól állt a prototípusokkal és az előrendelés elindításának előkészületeivel, ám sajnos mindkét gyártó végül arra a sorsa jutott, hogy egyelőre nem tudják sorozatgyártásba küldeni autóikat, különböző problémák végett.

Adódik a kérdés, vajon mi volt az első napelemes autó? Maga az ötlet 1955 augusztus 31-én jelent meg az Egyesült Államokban, a Powerama (Chicagó) technológiai kiállításon. Itt mutatta be William G. Cobb azt a makettautót (38 cm), amit Sunmobil néven nézhettek meg az érdeklődők.

A General Motors alkalmazottjaként Cobb ötlete a vezetőséghez is eljutott, de aztán végül nem lett semmi az ötletből. Pedig a makett szintjén működött a dolog, hiszen az autóra szerelt 12 napelem képes volt megtáplálni a makett méreteihez igazított elektromos motort is.

Ez volt maga az ötlet megjelenése, de mi volt vajon az első olyan valódi elektromos autó, amit napelemből származó energia hajtott meg kizárólag? Nos, erre a választ 1958-ban találjuk meg, amikor az International Rectifier Company nevű vállalat fogott egy 1912-es Baker elektromos autót és rászerelt a tetejére egy napelemet. A kész koncepciót csak 4 évvel később, 1962-ben mutattak meg a világnak.

Kicsiben kísérletezve tehát már több évtizede lehetséges ilyen autókat építeni, ám úgy tűnik, hogy sorozatgyártott napelemes autókra még egy darabig várni kell.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!