Letették a Tesla saját lítiumfinomító gyárának az alapkövét

0

Azon már talán senki nem lepődik meg, ha arról van szó, hogy egy autógyártó már az alapanyagok lelőhelyénél, sok esetben a bányáknál jelen van. Így biztosítva a szükséges alapanyagot az elektromos autók legfőbb alkatrészéhez, az akkumulátorhoz. Innen pedig a következő lépcsőfok az, amikor már a kitermelt nyersanyagot is maga készíti fel a gyártásra.

A Tesla is pontosan erre készül egy ideje. Pontosabban arra, hogy a közvetlenül a lítium kitermelő országoktól megvett nyersanyagot maga finomítsa arra a szintre, ami révén a lítium készen áll arra, hogy akkucella készüljön belőle. Bár elsőre meghökkentő lehet a Tesla ilyen akciója, azonban nincs ebben igazából semmi meglepő. Egy hagyományos autó esetében is rengeteg alkatrészt maga gyárt le egy adott márka, az elektromos autók esetében pedig az akkucella is egy ilyen komponens lesz a jövőben.

A Tesla új lítiumfinomítója Texas Államban épül meg, melynek az alapkőletétele most történt meg. A Corpus Christie külterületén létesülő üzem a Tesla tervei szerint évi 1 millió autó legyártáshoz szükséges alapanyagot tud feldolgozni. Egészen pontosan lítium-hidroxid készül majd itt, amit a Giga Texas szippant majd fel természetesen. A ceremóniáról egy rövid videó is felkerült a Tesla Twitter csatornájára:

A Tesla egyébként már korábban megerősítette, hogy 365 millió dollárt tervez befektetni a finomító megépítésébe, amely körülbelül 165 embert foglalkoztat majd teljes munkaidőben, valamint további 250 építőipari munkahelyet, körülbelül két éven keresztül. Az ünnepségen természetesen jelen volt Elon Musk is, aki maga erősítette meg az évi 1 millió e-autó előállítását fedező gyártói kapacitást a finomító kapcsán. A Tesla az alábbi látképet osztotta meg az érdeklődőkkel, a leendő üzem kinézete kapcsán:

A vállalat megerősítette azt az információt is, miszerint a munkálatok jövő év végén fejeződnek be és 2025 elején már a termelés is meg tud majd itt indulni. A finomított lítium fontosságát jelzi az is, ahogyan Musk beszélt arról. Szerinte a finomítás saját kézben tartása gyakorlatilag „pénznyomtatási engedély” és más cégeket is arra bátorít, hogy vegyenek részt ilyen finomítók építésében. Ez utóbbit nem véletlenül forszírozza Musk, vélhetően azonnal lecsapna a kínálkozó új forrásokra.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!