Kína legnagyobb e-autógyártója szerint lehetetlen az önvezetés

0

Kína legnagyobb elektromos autógyártója, a BYD szerint a teljesen autonóm vezetés „alapvetően lehetetlen” és szerintük a vezetőt segítő rendszereket kellene tovább fejleszteni.

A 2023-as Sanghaji Autószalonon, Li Yunfei, a BYD egyik szóvivője nem rejtette véka alá a véleményét az önvezetésről, amit a CNBC újságíróival meg is osztott. Yunfei szerint az önvezetés egy hamis állítás, majd hozzátette, hogy azt sem lehet eldönteni, hogy ki a hibás, ha két önvezető jármű karambolozik.

„Úgy gondoljuk, hogy az önvezető technológia, amely teljesen független az emberektől, nagyon-nagyon távoli jövő és teljességgel lehetetlen megvalósítani.”

Továbbá a BYD szóvivője a Tesla nevének említése nélkül – de érezni lehetett, hogy rá gondol – hozzátette, hogy sok iparági szereplő van már így is, aki temérdek pénzt fektetett a technológiába „és sok évnyi belefektetett összeg után láthatjuk, hogy nem vezettek sehova ezek az erőfeszítések.”

Kínában az önvezető autókat szigorúan szabályozza a kormány, abban az értelemben, hogy tilos a nyilvánosság számára értékesíteni. Számos vita után azonban néhány vállalat ideiglenes engedélyt kapott a helyi hatóságoktól Peking egyes külvárosaiban, Sanghajban és más városokban önvezető taxik üzemeltetésére. Ugyanakkor az autóipar legnagyobb nevei közül néhányan évek óta keményen dolgoznak olyan vezetőtámogató rendszerek kifejlesztésén, amelyek legalább megpróbálják segíteni a vezetőt bizonyos forgalmi helyzetekben. 

2023 elején jelentette be a Mercedes-Benz, hogy elsőként kaptak engedélyt az Egyesült Államokban a 3-as szintű önvezetésre, míg a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk már régóta hirdeti az autonóm vezetés előnyeit.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!