Évente négymillió modellt gyártana a Tesla a 25 ezer dolláros autójából

0

Kínából érkező források alapján a Tesla évente négy millió darab modellt akar legyártani a ~25 ezer dolláros elektromos autójából.

Egy ideje nem nagyon hallani a Tesla következő nagy dobásáról, ami az “olcsó elektromos autó” ígéretét hordozza magában. Az olcsó alatt itt 25 ezer dolláros kezdőárat kell érteni. Természetesen adók nélkül. Viszont egy átlagos 360 forintos dollárárfolyammal számolva is nagyjából nettó 9 millió forintos Tesláról beszélhetünk, ami igen kellemes összeg, főleg a mai autóárak mellett.

A napokban egy friss-ropogós pletyka került fel a netre ezzel az olcsó Tesla-típussal kapcsolatban, amit a kínai 36kr szellőztetett meg. A cikk azt mondja, hogy különböző beszállító láncolatokkal kapcsolatban álló hírforrásaik arról számoltak be, hogy a Tesla bizony erősen készülődik a háttérben az új modell kapcsán és nem is akarja elaprózni a gyártási volumenét. Ugyanis évi 4 millió darabot akar legyártani a 25 ezer dolláros modellből. Ezt a 4 milliós kapacitást pedig négy gigagyár között fogja szétosztani Elon Musk autógyártó vállalata, egyenként 1 milliós éves elvárt darabszámmal. A megkérdezett Tesla dolgozók nem akarták kommentálni az értesülést.

Hogy aztán végül mi is valódi helyzet az új Teslával kapcsolatban, azt egyelőre homály fedi. De van több tény is, melyek alátámaszthatják ezt az elméletet. Ez egyik rögtön a Giga Berlin kapcsán jöhet szóba, ugyanis ott a Tesla már nagyban készül a 4. műszak beállítására, ezzel pedig a heti 10 000 legyártott autóra. Ez évi nagyjából 500 000 autónak felel meg, azonban jelenleg csak a Model Y készül ott, abból is csak évi 250 000 darabot gyárthat a Tesla. De akkor hova a pletykált bővítés?

Aztán persze ott van a vadonatúj Gigagyár is Mexikóban. Az már biztos, hogy megépül, csak éppen azt nem tudni, hogy mit fog itt gyártani a Tesla. Az építkezés ütemével kapcsolatban is tudni néhány dolgot, melyek közül a legfontosabb a tempó mértéke lesz. A Tesla, hasonlóan a Giga Sanghaj esetében látott rohamtempóhoz, Mexikóban is ilyesmit képzel el.

Végül a korona ékkövének számító Giga Sanghaj esetében is további bővítés várható, tehát akár ott is elfér némi kapacitás az újdonságnak. Bármi is legyen az igazság, Elon Musk nagyot fog durrantani a legújabb, 25 ezer dolláros Tesla modellel.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!