Németországban kapták lencsevégre a Lotus első elektromos autóját

0

Tavaly szeptemberben volt a Lotus nagy visszatérése, melynek kapcsán rögtön 4 tisztán elektromos modell érkezését jelentette be a vállalat. 2022 és 2026 között négy, különböző felépítésű járművel rukkol elő a Lotus, melyek természetesen Kínában készülnek. Az elektromos Lotus modellek gyártása Wuhanban, a Geely egy új, dedikált gyárában indult meg.

Ezen 4 sportos autó egyike a Lotus Eletre ami a márka első SUV-ja, valamint első ötajtós autója és egyben az első sorozatgyártásra érett tisztán elektromos autója is. Tekintélyes külseje 5,10 méter hosszú, 2,13 méter széles és 1,63 méter magas. A karosszéria több részletében az Emira (az utolsó benzinmotoros Lotus) és az Evija elektromos hiperautó aerodinamikai megoldásain alapul.

2022 márciusi megjelenésekor a technikáról annyit tudhattuk, hogy az Eletre WLTP hatótávolsága akár 600 kilométer is lehet egyetlen töltéssel, és 350 kW-os DC villámtöltési képességével akár 400 kilométert is beletölthetünk az autó akkumulátorába nagyjából 20 perc alatt. Az Eletre arra a 800 V-os EPA (Electric Premium Architecture) nevű padlólemezre épül, aminek kifejlesztésében a Lotus mérnökei is részt vehettek. Iparági pletykák szerint az autó akkupakkját a CATL új Qilin akkupakkja alkotja ami nagyjából tíz perc alatt feltölthető 10-ről 80 százalékra.

Az első kiszállítások Európában az Egyesült Királyságban és Kínában 2023-tól indulhatnak el. A kínai CNEVPost magazin arról írt, hogy az első darabok már le is gördültek a gyártósorról Wuhanban.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Lotus tartja magát a betervezett időhöz, ugyanis az európai szállítások megkezdése előtt a Lotus valószínüleg az utolsó tesztköröket futja az elektromos Eletre járművel Németországban. Bár az első tisztán elektromos Lotus modellt teljesen megmutatták a nagyvilágnak, de a vállalat mégis úgy döntött, hogy némi álcázással látja el az SUV-t.

Az elektromos Lotus Eletre modellt Frankfurt-Rödelheimben kapták lencsevégre Groß-Gerau kerületi rendszámmal. Ugyan a Lotus csapata próbálta rejteni az Eletre-t a GG rendszámmal és a rüsselsheimi Opel autógyártóra jobban emlékeztető festéssel – de a hátsó kialakítás és a jellegzetes tetőspoiler egyből elárulta, hogy egy Lotus lapul a fólia alatt.

A 2022 októberében közzétett árak szerint az Eletre ára 89 500 fontnál kezdődik az Egyesült Királyságban.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!