Egy újabb akkumulátorgyárat építhet a Samsung Gödön

0

Egy koreai lap szerint a Samsung SDI egy új akkumulátorcella-gyár építését fontolgatja Magyarországon. Az új akkugyár a már meglévő két gödi gyár közelében épülhet fel és kizárólag a BMW-nek gyártana 46 milliméter átmérőjű hengeres cellákat.

A Business Korea lap értesülései szerint a magyarországi Samsung SDI egy a BMW-vel közös vegyesvállalat keretében építené meg a legújabb akkumulátorgyárát. A Samsung SDI már szállít akkumulátorcellákat a BMW-nek, viszont egyelőre még nem erősítették meg a beszállítói partnerséget.

Szeptemberben a BMW hivatalosan is bejelentette, hogy az új NEUE KLASSE padlólemezhez szükséges hengeres celláit három partner, hat gyárában gyártatná. Az együttműködés keretében pedig a bajor autógyártó vállalat inkább a helyben készült akkumulátorokkal látná el az új elektromos autóit. A BMW e-autóinak a jelenlegi generációjában továbbra is olyan beszállítók prizmatikus celláira támaszkodik, mint a CATL és a Samsung SDI. Viszont a BMW szerint az új hengeres cellák „több mint 20 százalékkal növelik az energiasűrűséget, 30 százalékkal a töltési sebességet és akár 30 százalékkal javítja a hatótávolságot.”

A harmadik gödi Samsung SDI akkugyár további részletei egyelőre nem ismertek.

Viszont a BMW tavaly november végén jelentette be, hogy akkumulátor-összeszerelő üzemet is létre hozna Debrecenben, így több mint valószínű, hogy ide szállítana cellákat a Samsung Gödről. A nagyjából 1 billió won, azaz a 300 milliárd forint értékű beruházás keretében a Samsung megnövelt nikkel, viszont csökkentett kobalt tartalommal gyártaná a 46 milliméter átmérőjű hengeres celláit Gödön.

Lee Jae-yong (jobbra), a Samsung Electronics elnöke egy fotón pózol a BMW elnökével, Oliver Zipse-vel, miután megvizsgálta a BMW új, Samsung SDI P5 akkumulátorcelláival hajtott i7-es elektromos járművét a BMW Driving Centerben, Yeongjong-do-ban, Incheonban decemberben.

A jelentés körülbelül egy hónappal azután jelent meg, hogy a Samsung Electronics elnöke, Lee Jae-yong 2022 decemberében megbeszélte az együttműködést a BMW elnökével, Oliver Zipsével.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!