Rendkívül fontos Magyarország számára az autóipar

0

A kormány kiemelt figyelmet fordít a járműiparra, az ágazat ma már mintegy 25 százalékkal részesedik a magyar GDP-ből.

Hangsúlyozta a technológiai és ipari miniszter, Palkovics László csütörtökön egy online konferencián. Továbbá Palkovics László kiemelte, a kormánynak nagy felelőssége van a fejlődés fenntartásában. Terveik szerint Magyarország nemcsak a gyártásban, hanem a magas szintű innovációban, új technológiák megvalósításában is élen jár. Megjegyezve, hogy a járműipar korszakváltáshoz érkezett, az iparág jövője komplikált, számos kérdés vár döntésre.

A tárcavezető a 4. Nemzetközi Gépjármű- és Autóipari Mérnöki Konferencián (VAE2022) tartott előadásában az eldöntésre váró ügyek közé sorolta a hajtás, az akkumulátorok, a hibrid járművek, az üzemagyagcella, és az önvezető járművek témaköreit. Az ágazat jövőjét meghatározó kihívások között kiemelte a zero kibocsátás, a fenntarthatóság, az energia-előállítás kérdését.Továbbá a fogyasztói szokások változását, a chip-, és alkatrészhiányt, a szállítási gondokat, és az energiaválságot.

Palkovics megemlítette, hogy az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa elfogadta, hogy 2035-től nem szükségszerű kivezetni a belsőégésű motorokat, amennyiben lehetőség lesz a karbonsemleges szintetikus üzemanyagok használatára. Sikeresnek nevezte a fogyasztói szokások megváltozásával bevezetett autómegosztó szolgáltatásokat. A technológiai fejlődés a korábban vártnál lényegesen gyorsabb, az autonóm járművek már nem álmot, hanem a valóságot jelentik – mondta. A hajtásrendszerek változása is komoly kihívás – ami lehet például elektromos, hibrid – a jövőben szerinte nem egyetlen megoldás lesz, hanem ezek kombinációi – jelezte.

Kiemelte, hogy számos prémiumgyártó bővíti kapacitásait az országban, az Audi, a BMW, a Mercedes, és itt működik a legmodernebb tesztkörnyezet, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya. Európa legnagyobb akkumulátor gyártó kapacitásával Magyarország rendelkezik, ami a németnél is nagyobb – hangsúlyozta. Kijelentette, hogy a magyar kormány az iparág sikerét azzal is támogatja, hogy megfelelő hátteret teremt, támogató környezetet nyújt a működéséhez. A beszállítók fejlette, a világ TOP20 úgynevezett TIER1 státuszú beszállítójából 15 jelen van Magyarországon. Arról is beszélt, hogy a zöld-mobilitás fejlesztése zajlik, nagy hangsúlyt fektetnek az elektromos buszok elterjesztésére a közösségi közlekedésben.

A miniszter jelezte: az energiaforrások között fontos a hidrogén és, dolgoznak a technológia fejlesztésén.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!