Brutális e-autó eladást ért el Kína óriása, a Geely

0

A kínai Geely autóipari óriás egyre jobban nyit az elektromos meghajtású autók irányába. Minderről az is tanúskodik, hogy a 2023-as év személyautós eladásain belül legalább 50 százaléknak kell lennie a tisztán elektromos autónak.

A merész célkitűzésnek az adta az alapot, hogy bár a belsőégésű motorral szerelt portfólió erős csökkenést mutat, ennek ellenére az elektromos járműveké (BEV, PHEV) körülbelül 400 százalékkal, 109 000 darabra nőttek. Mindez most is a vállalat eladásainak csaknem 18 százalékát teszi ki. A kínai monstrum, a Geely Auto a tulajdonában lévő számos márka közül 2022 első felében egészen pontosan 398 százalékos növekedésről számolt be az általa eladott tisztán elektromos és plug-in hibridek tekintetében. A bevételek éves szinten 29 százalékkal 58,12 milliárd jüanra (8,5 milliárd dollárra) nőttek, amihez hozzájárult a Kínában „New energy Vehicle” néven futó autók, vagyis a külső forrásból tölthető akkumulátorral szerelt modellek.

A Geely arról is beszámolt, hogy a tisztán elektromos járművek eladása még nagyobb mértékben, 520 százalékkal nőtt, a 2021 első félévében mért 13 851 darabról 85 820 darabra 2022 első félévében. Ez a növekmény megoszlik számos márkán keresztül, melyek a Polestar, a Volvo, a Geometry, Jidu és a Zeekr. A vállalat emellett növelni kívánja tengerentúli exportját is, amely 2022 első felében már 64 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakához képest. Itt a cél az lenne, ha az export 2025-re a teljes értékesítés 20 százalékát tenné ki a mai 14,3 százalékról. Ha ezek a növekedési adatok megmaradnak, akkor ez egész könnyen hozhatónak tűnik.

Azonban annak ellenére, hogy a vállalat megnövekedett bevételekről számolt be, nettó nyeresége valójában körülbelül 35 százalékkal csökkent, ami arra utal, hogy az általa gyártott elektromos modelleken még nem tud akkor hasznot realizálni, mint teszi azt a belsőégésű motorral szerelt darabok esetében. Persze ez a jövőben biztosan változni fog, hiszen a világ erre halad és lassan, de biztosan el fognak tűnni a belsőégésű motorral szerelt autók a világból. Ha pedig már Geely és Zeekr, érdemes olvasni a márka által beállított Guiness-rekordokról is.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!