Elkészült a második akkucsere-telepje a NIO-nak Norvégiában

0

Az elektromos autókból eddig a cserélhető akkumulátorokkal üzemelő verziókat tartják a legpraktikusabbnak abból a szempontból, ha a gyors tovább haladást kell alapul venni. A művelet pár perc alatt kész az erre a célra kialakított állomásokon, ami szinte egyenértékű egy benzinkúton eltöltött tankolással.

Ez volt sokáig az elmélet, ám a megvalósítás korábban nem sikerült annyira jól, mint ahogyan azt sokan szerették volna. Sok nagy név, köztük a Tesla is megvizsgálta a lehetőségeket, de még ők is inkább elengedték az akkucsere technológiáját. Majd jött a kínai NIO és megmutatta, hogyan is kell ezt csinálni. Pár évvel ezelőtt jelent meg az első kínai akkucsere-állomás, amit számtalan másik követett és az elmúlt 3-4 év alatt a NIO lett a technológia éllovasa. A NIO bebizonyította, hogy a sok technikai buktató ellenére lehet ilyen technológiát üzemeltetni, méghozzá sikeres üzleti modell alapján. Kínában azóta is burjánzik a NIO cseretelepek száma, melyekből a 3. generáció érkezik hamarosan. Jelenleg a tesztelések zajlanak, 2022 végén – 2023 elején megkezdődnének az első telepítések.

Ezek fényében igen nagy dolog, hogy a NIO elhozza a technológiát Európába, elsőként Norvégiába. Az állomás Norvégiába, Drammen városától néhány kilométerre, északra található az E-18-as számú út mellett. A megépítéséhez és beüzemeléséhez csupán néhány hónap kellett, hiszen 2021 novemberben érkezett hír először az itt készülő fantasztikus létesítményről. Egy ilyen állomás naponta akár 312 cserét is meg tud valósítani, ha szükséges. A legjobb pedig, hogy a NIO visszafelé is gondolkodik, tehát a már évek óta kapható 70 kWh-s akkupakktól kezdve a továbbfejlesztett 84 kWh-s, a 100 kWh-s és még a legújabb 150 kWh-s akkuk is cserélhetőek lesznek.

Norvégia pedig augusztus 15-től már kettő állomással is büszkélkedhet. Érdekes módon erről a második állomásról nem érkeztek nagy médiahírek, vagy videók (eddig), csupán kínai hírforrások számoltak be a legújabb európai egységről.

Az új állomás a norvég Vestby városa mellett található, a fővárostól délre. Az új állomás az Oslo és Göteborg közötti utazást hivatott megkönnyíteni. Mivel Vestby körülbelül 40 kilométerre található Oslo városközpontjától, a régióból is sokan ingáznak a fővárosba dolgozni.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!