A GM is bebiztosította magát akkumulátorokkal

0

Azt ma már minden, a téma iránt érdeklődő tudja, hogy a nagy volumenű elektromos autógyártás kulcsa a rendelkezésre álló akkumulátor mennyiségétől függ. Éppen ezért a nagy gyártók folyamatosan igyekeznek a lehető legtöbb gyártói kapacitást előre lefoglalni, ezzel is bebiztosítva magukat. Így tett többek között a Tesla, vagy éppen a Ford is nemrég.

Most pedig a General Motors döntött úgy, hogy nem bízza a véletlenre a dolgokat ezen a téren. Ehhez partneréül a már bevált társat választotta, vagyis a dél-koreai LG Energy Solution-t. Legújabb megállapodásuk révén 2025-ig 1 millió darab autó legyártásához szükséges akkucellát rendelt a GM az LG-től.

„A hosszú távú szállítási megállapodás révén az LG Chem több mint 950 000 tonna CAM-ot (Cathode Active Material) tervez leszállítani a GM-nek 2022 második felétől 2030-ig. Mindez körülbelül 5 millió darab elektromos jármű gyártásához elegendő. A GM által biztosított CAM-ot az Ultium Cells LLC, a GM és az LG Energy Solutions vegyesvállalata fogja használni az Ohio állambeli Warrenben lévő akkumulátorcella-gyáraiban. Spring Hill, Tennessee; és Lansing, Michigan mellett.”

Mint olvasható az Ultium cellák gyártását nem csak külsős gyártók fogják végezni, hanem a GM maga is, saját gyáraiban. Ehhez pedig az LG Energy Solution mellett egy másik jelentős szereplővel is jelentős megállapodást kötött. Méghozzá a Livent vállalattal. Ez 2025-től szól, melynek értelmében egy hatéves szerződés biztosítja, hogy a GM akkugyártásra alkalmas lítium-hidroxidot kapjon a Liventtől:

„A Livent 2025-től kezdődően hat éven keresztül akkumulátorok gyártására alkalmas lítium-hidroxidot fog szállítani a GM-nek. A megállapodás időtartama alatt a Livent egyre nagyobb volumenben szállít majd akkumulátor-minőségű lítium-hidroxidot a GM-nek az Egyesült Államokban található gyártóüzeméből. A megállapodás várhatóan elősegíti a GM ellátásának biztosítását, miközben segíti a Livent Vállalatot annak észak-amerikai lehetőségeinek bővítésében.”

A Livent jelenleg is működtet egy lítium-hidroxidot előállító üzemet Észak-Karolinában, melyet a megállapodás révén szinte biztosan bővíteni kell. Azonban az ügylet valószínűleg a Livent új gyárát is érinti a québeci Bécancourban, ami bár csak 2025-ben indul el, de már most bővítik a tervezett gyártói kapacitást. Az autógyártó megerősítette, hogy ezek az új szállítási megállapodások megerősítik a Chevrolet Blazer EV, a Chevrolet Silverado EV, a GMC Hummer EV és a Cadillac LYRIQ gyártásának biztosítását.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!