Az Allego megvásárolta a Mega-E európai töltőhálózatot

0

Az Allego és a Mega-E töltőhálózatok Európa egyik legjelentősebb töltőüzemeltető szolgáltatói. A jelenlegi 770 Mega-E töltőpont megvásárlásával pedig tovább tudja növelni piaci előnyét az Allego.

A sajtóanyag szerint az Allego felvásárolta a Mega-E páneurópai gyorstöltő hálózatot. Ez azt jelenti, hogy az eddig kialakított 100 Mega-E telephely csaknem 770 töltőponttal ezentúl az Allego tulajdonába kerül. Ezt a Mega-E is megerősítette, mikor ismertette a második negyedévre vonatkozó főbb adatait. Az átvétel érdekes módon készpénzben lett kifizetve és mintegy 33 millió euróba került. A 770 darab, villámtöltőkkel megspékelt állomás megszerzése „a vállalat stratégiai irányultságának megfelelően” került felvásárlásra. Így az Allego tovább növelheti érdekeltségét a gyors és ultragyors töltőhálózatok üzemeltetése terén az öreg kontinensen.

Ha már felvásárlás, ejtsünk pár szót az egykori Mega-E hálózatról. 2018-as terveik szerint 322 db ultra-gyors töltőt akartak üzembe helyezni és 27 okos „töltő HUB”-ot 2025-ig. Mindezeket elosztva Európa 20 országában. Fő partnerük a finnországi Fortum, akik segítettek a töltőhálózatot is kiépíteni. Kezdésnek pedig az alábbi országokban jelentek meg: Belgium, Dánia, Esztónia, Finnország, Franciaország, Németország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Svédország és az Egyesült Királyság.

Az Allego holland illetőségű vállalatnak 2022. június 30-án mintegy 1100 telephelye volt, amelyek 10 éves vagy hosszabb bérleti szerződést írtak alá, köztük mintegy 6700 gyors és ultragyors töltőoszloppal. A társaság szabadalmaztatott Allamo és EV Cloud platformjai szerves részét képezik a legmegfelelőbb helyek értékelésének és megszerzésének, az ügyfélkapcsolatok gazdagításának, valamint a bevételek láthatóságának és jövedelmezőségének növelésének.

A dinamikus növekedésnek az egyik legerősebb mérőszáma talán az, hogy mennyi villamosenergiát tudtak eladni az autósoknak. 2021 egészében 18,5 GWh, míg 2022 első hat hónapjában ez a szám már 37,4 GWh volt. Potenciál tehát van a publikus villámtöltőhálózatok telepítésében. Néhány további adat és érdekesség, melyek a 2022-es év első fél évének végén aktuálisak:

  • Nyilvánosan elérhető töltőcsatlakozók száma: 29 698 db
  • Ultragyors villámtöltőket tartalmazó helyszínek a hálózatban: 903
  • Ultragyors villámtöltők a hálózatban: 1293 db
  • Tranzakciók 2022 eddigi időszakában: 2 305 000 db
  • Összes töltőpont a hálózatban: 1100 db