Leáll a Volkswagen e-Crafter gyártása

0

Rossz hírünk van azoknak, akik mostanában tervezték azt, hogy belevágnak egy tisztán elektromos Volkswagen e-Crafter megvásárlásába. A Volkswagen minden országban beszüntette az e-Crafter elérhetőségét. Sajnos a Volkswagen magyar konfigurátorában sem szerepel már a típus. Az egyetlen elérhető elektromos furgon jelenleg csak az ID.Buzz a maga 23-24 milliós alapárával.

Az e-Craftert Lengyelországban gyártották, a Volkswagen Września melletti gyárában, miután 2018-ban egy 2 éves átadási folyamat részeként Hannoverből ide került át az elektromos Crafter gyártása. A MAN eTGE mellett az e-Crafter a második elektromos modell, amelyet Wrześniában gyártottak. Azt hihetnénk, hogy a típusból nem készült sok, pedig a lengyel gyárban nagyjából 2000 darabot gyártottak.

Az e-Crafter 100 kW-os villanymotorral lett felszerelve és egy 35.8 kWh-s akkumulátorcsomaggal, ami az e-Golfból érkezett. Az e-Crafter esetében ez közel 160 km-re elegendő, tekintve hogy a maximális sebesség 90 km/h-ban lett maximalizálva. A rakomány súlya 1-1.75 tonna lehet, maximum 10.7 m3 terjedelemben. Az e-Crafter lítium-ion akkumulátorcsomagja az alvázba van építve, így a teljes felépítmény kihasználható lesz, kiterjedése pedig 1.38 méter széles és 1.86 méter magas. Kiviteltől függően a rakomány terhelése 1 és 1.75 tonna között változhat. Az akkumulátor egy CCS töltő segítségével 45 perc alatt 80%-ra, egy 7.2 kW-os AC fali töltővel pedig 5 óra 20 perc alatt 100%-ra tölthető. Ez általában a telephelyen egy éjszakai töltéssel kényelmesen megoldható.

Az elektromos verzió a legújabb Crafter alapjaira épült, így sokféle extra és vezetést segítő asszisztens is rendelhető volt hozzá. Alapfelszereltség volt a parkoló asszisztens – oldalvédelemmel, multifunkciós kamerarendszer, hátsó tolatókamerával kiegészítve. További alapfelszereltség volt az automata klíma (Climatronic), fűthető ülések, navigáció, mobiltelefon-előkészítés és a LED-es első fényszórók. Összességében tehát elmondható, hogy egy kiváló elektromos furgon volt a Volkswagen e-Crafter, de sajnos a 2018-ban indult karrier eddig tartott. Az biztos, hogy aki tudott magának venni egyet a vállalkozásához, az azóta is nagy megelégedettséggel használja.