Rossz hírünk van! Nem jön Európába a XPeng olcsó szedánja

0

A XPeng P5 tisztán elektromos szedán valószínűleg nagy siker lett volna Európában. Ám azoknak, akik ebben az elektromos típusban gondolkodnak a kontinensen, rossz hírünk van. Az XPeng úgy döntött, hogy mégsem hozza el Európába a P5 szedánt.

Pedig olyan jól alakult minden a XPeng P5 és az európai vásárlók között. Az eredetileg Kínában bemutatkozott modell premierje 2021 áprilisában volt. Míg az ottani árak júliusban fedték fel magukat, ezzel pedig olcsóbban tudtak a rivális Tesla Model 3-nál egy közel ugyanolyan paraméterekkel bíró elektromos autót adni a kínaiak.

Az európai premier híre idén márciusban robbant be az események közé, áprilisban pedig már Hollandia, Dánia, Norvégia, Svédország konkrét árazást is kapott a P5-höz. Akkoriban úgy kommunikált a márka képviselete, hogy a dán, holland és a svéd vásárlók akár már rögtön le is leadhatják a rendelésüket a 100 eurós foglaló befizetésével. Azonban a norvég vásárlóknak később lesz majd erre módjuk. A nyitóár 48 000 eurótól indult volna.

Eddig azonban nem jutott el a dolog, ugyanis a P5 európai bevezetését visszavonta az XPeng. Indoklásul annyit árultak el, hogy a P5 helyett a P7 flagship modell sikereire akarnak az öreg kontinensen koncentrálni. A témáról így nyilatkozott a márka, melyből az is leszűrhető, hogy a már leadott rendeléseket valahogyan teljesíteni fogja a gyártó:

„Amint azt mindannyian tudjuk, a globális ellátási lánc problémái hónapok óta hatással vannak az autóiparra. Sok autómárkának módosítania kellett gyártási és szállítási ütemtervét – valamint az árképzést –, hogy enyhítse ezeket a kihívásokat és a bizonytalanságot. Úgy gondoljuk, hogy e kihívások egy része jó ideig fenn is fog állni. Legutóbbi értékelésünk szerint a P5 korábban jelzett európai szállítási ideje e problémák miatt már nem tartható.

Az ügyfeleinkre gyakorolt ​​hatások minimalizálása érdekében ezért lépéseket teszünk az XPeng P5 új foglalásainak felfüggesztésére (Dániában, Norvégiában, Hollandiában és Svédországban). Úgy gondoljuk, hogy ezek a lépések ügyfeleink érdekeit szolgálják, és ezzel megóvják őket a bizonytalanságtól. Azokkal az ügyfelekkel, akik már lefoglaltak egy P5-öt, jelenleg aktívan kommunikálunk a lehetőségekről és gondoskodunk arról, hogy ügyfeleink mielőbb halljanak felőlünk. Az ügyfélélmény a legfontosabb számunkra.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!