Csuklós Mercedes-Benz eCitaro G buszt tesztel a Volánbusz

0

Tisztán elektromos meghajtású, csuklós Mercedes-Benz eCitaro G áll ideiglenesen forgalomba a budapesti agglomerációban.

2022. június 10-től 16-ig egy Mercedes-Benz eCitaro G típusú elektromos autóbuszt tesztel a Volánbusz a gyáli körjáratokon és Budakeszi térségében a járművet forgalmazó Omnibus Hungária Kft.-vel és konzorciumi partnerével, az Inter Traction Electrics Kft.-vel való együttműködés keretében. A közlekedési vállalat a járműtípus szóló változatából 40 darabot üzemeltet a fővárosi agglomerációban, most pedig a csuklós kivitelű eCitaro is bizonyíthat a Volánbusz utasai és szakemberei előtt.

A tesztüzemben közlekedő autóbuszt június 10-15. között az 55-ös vonalon, június 16-án pedig a 22-es vonalcsoporton próbálhatják ki az utasok.

A tesztjármű egy teljesen elektromos meghajtású csuklós autóbusz, amelynek használata a kifejezetten nagy forgalmú útvonalakon ajánlott. Az eCitaro G modell rendelkezik a Citaro G klasszikus értékeivel, és ezeket az elektromos hajtás megbízható technológiájával és teljesítőképességével egészíti ki. A minőséget illetően pedig már számos bevált komponens használatából profitál.

Az elektromos autóbusz teljes hosszában alacsonypadlós kialakítású, 18,1 méteres, légkondicionált, ajtóautomatikával vezérelt, 3 ajtós, csuklós változat, amely 7 modulos LMP akkumulátorokkal felszerelt. Az autóbuszban 43 fő ülő- és 81 fő állóhely van, illetve 5 darab lehajtható ülés is található benne. A légkondicionált jármű kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a 2. ajtónál felszállást segítő rámpával, LED-es belső világítással és USB-töltőkkel biztosítja az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását.

A Zöld Busz Programban elnyert támogatásnak köszönhetően 40 darab szóló kivitelű, Mercedes-Benz eCitaro már az utasok és a környezetvédelem szolgálatába állt Budakeszi, Budaörs és Törökbálint térségében. Székesfehérvárra hamarosan 12 darab ELECTROBUS 120.EL típusú, valamint Győrbe 13, Zalaegerszegre 11, Szolnokra 10, Szegedre 8 és Egerbe 6 darab B.V. BYD K9UD típusú elektromos jármű érkezik. A Volánbusz tervei szerint az önkormányzatokkal együttműködve a jövőben újabb elektromos meghajtású autóbuszok beszerzésére nyújt be pályázatokat.

Kép: Volánbusz Zrt.