Történt valami előrelépés a vezeték nélküli autótöltésben?

0

A vásárlók egyértelműen szeretnék, hisz egyre jobban elkényelmesedünk. Azonban az autógyártók nem tűnnek lelkesnek, ha a vezeték nélküli autótöltésről van szó.

Tudjuk, hogy a vezeték nélküli töltés mennyire népszerű lett az utóbbi időben az életünkben. Gondoljunk csak a mobiltelefonunk töltésére. De miért ne lehetne ennyire könnyű egy elektromos autó töltése is? Miért nem lehet azt a fél perces mozdulatot is kihagyni az életünkből? Igen, fél perc körülbelül míg leemeljük a töltőt és bedugjuk a kocsiba. Sokak ettől a mozdulattól is megszabadulnának.

Nos, néhány autógyártó már belekóstolt az utóbbi időben ebbe a területbe. Nagyközönség előtt a BMW is vizsgálta a vezeték nélküli autótöltés lehetőségét 2018-2019-ben Európában és az Egyesül Államokban egy limitált példányszámú 530e pluginhibridnél. Azonban a BMW soha nem folytatta ezt a törekvését.

BMW 530e iPerformance

Ha már az autógyártók nem akarják meglépni, azt amire a vásárlóknál „elvileg” hatalmas igény lenne, akkor meglépik a startupok. Az egyik ilyen vezető startup a WAVE (Wireless Advanced Vehicle Electrification). A WAVE már bebizonyította a vezeték nélküli töltésben rejlő lehetőségeket az elektromos buszokon használt demó töltőivel.

Másik cég, a WiTricity massachusettsi székhelyű vállalat aki olyan technológiát fejlesz, amely a mágneses rezonanciát használja a vezeték nélküli adatátvitel lehetővé tételére nagy távolságokon keresztül. A WiTricity nemrég kezdett el együttműködni a Hyundai-jal és a páros egy vezeték nélküli töltőt fejleszt a Genesis GV60-hoz.

A Hyundai jelentleg három állomáson teszteli a vezeték nélküli töltőtechnikáját a hazájában.

A WiTricity nemrégiben végzett egy felmérést, hogy bemutassa, mennyire vágynak a fogyasztók a vezeték nélküli technológiára. A felmérés szerint a válaszadók 96%-a szeretne ilyen lehetőséget. Eközben 71% a vezeték nélküli töltés lehetőségét „rendkívül vonzónak” tartja. Éppen ezért lehet, hogy a WiTricity és a Hyundai előrelépése más autógyártókat is arra ösztönöz, hogy fejlesszék a vezeték nélküli töltést.

Mit gondolsz? Ha extra felárral lenne az új autóhoz a wireless charging akkor beikszelnéd?

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!