Elképesztő, hogy mennyien váltanának elektromos autóra

0

Az EY Mobility Consumer Index (MCI) legfrissebb adatai szerint a megkérdezettek 52 százaléka vásárolna elektromos autót a világon.

Tegnapi hírünk szerint minden harmadik magyar járművezető mérlegeli elektromos autó vásárlását a kedvezőbb fenntartási költségek és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás miatt. Tette közzé az EY nemzetközi tanácsadó cég reprezentatív, tavaly novemberben készült kutatását. A felmérés szerint a magyarok 80 százaléka még sosem vezetett tisztán elektromos meghajtású kocsit, ennek ellenére a megkérdezettek 53 százaléka egy kedvező ajánlat esetén megfontolná, hogy alternatív hajtású járműre váltson.

Az e-autó mellett leginkább a kedvezőbb fenntartási költségek és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási értékek miatt döntenének a válaszadók, 9 százalékuk már legközelebb is ilyen autót venne, 14 százalékuk pedig mindenképpen átülne egy elektromos kocsiba a jövőben. 

A felmérés nem csak Magyarországra terjedt ki. Az MCI felmérése a 2020-as járvány kezdete óta nyomon követi a fogyasztói mobilitási mintákat és vásárlási szándékokat. „A pandémia előtti időszakhoz képest, jelentősen megnövekedett azoknak a száma, akiknek fontos a saját személygépkocsi. Most először a megkérdezettek több mint a fele, 52 százaléka szeretne tisztán elektromos autót vásárolni.”

A 18 országban és 13 000 ember bevonásával készült felmérés szerint az autóvásárlók Olaszországban (73%), Kínában (69%) és Dél-Koreában (63%) a legelkötelezettebbek az elektromos autók vásárlása mellett. A legkevésbé elkötelezettek Ausztráliában (38%) és az Egyesült Államokban (29%).

A környezetvédelmi aggályokat említik a válaszadók az elektromos jármű vásárlásának fő okaként (38%). Továbbá a megkérdezettek 34 százaléka a drága benzin vagy dízelár miatt váltana elektromos autóra. Az felmérésből pedig az is kiderül, hogy a megkérdezettek 88 százaléka hajlandó többet fizetni egy elektromos autóért.

Az MCI felmérése azt is megmutatja, hogy egyre kevesebben aggódnak a hatótávpara vagy az elektromos autótöltők mennyisége miatt. Akik másodjára vásároltak elektromos autót azoknak a legfőbb motivációt a nagyobb hatótáv adta, és az elektromos autótulajdonosok mindössze 27 százalékának nem tetszik a jelenlegi töltőmennyiség.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!