A britek nincsenek még felnőve az elektromos autózáshoz

0

Egy új kutatás szerint a brit sofőrök csaknem a fele nem váltana elektromos autóra a hatótávolság és a töltés problémák miatt.

Az NFU Mutual biztosítótársaság több mint 1000 brit bevonásával végzett tanulmánya szerint a válaszadók 45 százaléka úgy gondolja, hogy a következő évtizedben nem cserélné le a benzines vagy dízel autóját elektromosra. Ezen nyilatkozatot tevő emberek 58 százaléka úgy gondolja, hogy egyelőre nem elegendő az elektromos autók hatótávolsága a mindennapokban. Továbbá hivatkoztak a szellős töltőinfrastruktúrára és az elektromos autók töltési ideje sem a legmegfelelőbb. Pedig ha tudnák, hogy akkor is lehet tölteni az leletromos autókat míg az egyszerű brit otthon tévézik vagy a munkahelyén dolgozik.

Azonban a megkérdezettek 29 százaléka úgy véli, hogy a következő öt évben fontolóra veszi az elektromos autóra való váltást. Míg a megkérdezettek 16 százaléka gondolja úgy, hogy a következő 10 évben mindenképp váltana. Eközben a maradék 10 százalék pedig inkább plug-in hibrid autóra váltana a tisztán elektromos helyett.

A Londonban élők 47 százalékát a töltőpontok hiánya zavarja a leginkább, míg a kelet-angliaiak körében ez az arány 70 százalékra emelkedik. Hasonlóképen a walesi válaszadók 68 százaléka és az észak-ír válaszadók 65 százaléka a töltőpontok hiányát hozta fel elsődleges akadályként.

Ugyanez vonatkozik a hatótávparára is. A londoni válaszadók mindössze 48 százaléka gondolja úgy, hogy a mai elektromos autóknak nem elég a hatótáv. A Kelet-Angliában élők 72 százalékánál jelentkezik a hatótávpara. Walesben (70 százalék), Délnyugat-Angliában (69 százalék) és Észak-Írországban (68 százalék) szintén a „rövid” hatótávot látták elsődleges problémaként.

Andrew Chalk, az NFU Mutual autóbiztosítási szakértője úgy nyilatkozott, hogy „van okunk a jókedvre, mivel a britek 52 százaléka kész fontolóra venni, hogy 10 éven belül elektromos vagy hibrid autóra vált. Azonban a lakosság jelentős része egyelőre nem gondolja a váltást, de úgy gondoljuk, hogy ez a szám csökkenni fog, ha nyilvános töltőinfrastruktúra a jelenlegi ütemben bővül tovább.”

„Végső soron meg kell értenünk a fogyasztók aggodalmait az elektromos járművekre vagy alternatív üzemanyaggal működő járművekre való átállással kapcsolatban. A közlekedés az Egyesült Királyság üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 27 százalékáért felelős, ezért enyhítenünk kell ezeken a félelmeket, ha 2050-re el akarjuk érni a nettó nulla kibocsátást.”

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!