Újabb terület megvásárlásával bővítene a Tesla Berlinben

0

Egyre inkább látszik, hogy a Tesla a 2022-es évet kegyetlenül meg fogja húzni. Az előirányzott darabszám az idei évre már most bámulatos, csak a Giga Sanghaj sokadik bővítése után közel 1 millió autót várhatunk onnan és akkor még nem beszéltünk a Tesla többi üzeméről.

Pedig azokról a gyárakról is lenne mit mesélni. Most épp a berlini kapcsán jöttek igencsak kellemes hírek. Bár csak pár hónapja tudták hivatalosan elkezdeni a gyártást Berlinben, német lapértesülések szerint a vállalat már most elkezdte keresni a terjeszkedés lehetőségeit. Az üzem jelenleg 300 hektáros területen terpeszkedik, ám újabb 100 hektár megszerzésén munkálkodhat a Tesla. Erről az RBB24 magazin számolt be nemrég. Alább az általuk készített térkép, amin sárgával van jelölve a jelenlegi területe az üzemnek és pirossal az, amit szerintük meg akar szerezni a Tesla. Az RE1 vasútvonal, valamint az L23 és L38 főutak által határolt terület az új kiszemelt.

Ebből a 100 hektárból 6 az Edis áramszolgáltatóé, akik tavaly épített oda egy alállomást, ahonnan többek között a Tesla is kapja az energiát. A terület többi része (ami mintegy 140 futballpálya méretű) pedig Brandenburghoz tartozik. Az értesülést magukat megnevezni nem kívánó illetékesek szállították a német médiának, akik szerint vételárat még nem határoztak meg az eladásra. Ha az állami hatóságok ugyanazt a négyzetméterárat szabják ki, mint az első 300 hektárért, a Teslának körülbelül 13 millió eurót kellene fizetnie a további területért.

A német médiacéghez érkezett információk szerint a Tesla vasútállomás és raktárterületek építését is tervezi az új telken, amennyiben sikerül azt megvásárolnia. Jó tudni, hogy a Tesla már 2020-ban bejelentette, hogy minél előbb és minél nagyobb mértékben akar a vasúti szállításra hagyatkozni, legyen szó alapanyagokról, vagy éppen a készre gyártott autók mozgatásáról. Ha terület megszerzésére irányuló folyamatok valóban megkezdődtek és sikerrel záródnak, akkor a kiszemelt területen jövő nyáron indulhatnak az építkezési munkálatok.

A Giga Berlinben jelenleg a Model Y Performance a fő típus, aminek gyártását minél előbb fel akarja futtatni a Tesla. Tekintve, hogy a típus rendkívüli népszerűségnek örvend világszerte és az itt készülő darabokat is pillanatok alatt felszippantanák az európai vásárlók.