Szárnyaltak az elektromos autók a Volkswagen Csoportnál

0

Pandémia, háború, ellátási problémák. Azt hihetnénk, hogy ez minden autógyártót negatívan érintett az elmúlt időszakban, ám nemrég kijött a 2022-es év első negyedévét taglaló sajtóanyag a Volkswagentől és a vártnál jóval kedvezőbb adatokat találunk a jelentésben.

A főbb piacokat figyelembe véve (Európa, Kína, Amerika) elmondható, hogy 62,7 milliárd eurós (+0,6 százalékos) árbevételt és 8,5 milliárd eurós speciális tételekből álló eredményt tudott felmutatni az idei év első három hónapjában a Volkswagen. A mögöttes, mintegy 5 milliárd eurós működési eredmény még ezeket a hatásokat figyelmen kívül hagyva is jelentősen meghaladja az előző évit. Mindezek alapján a Volkswagen Csoport kitart az idei évre kitűzött céljai mellett, ami a kutatás-fejlesztésbe való befektetés, melyek magukban foglalják az új elektromos járművek gyártásához szükséges technológiákat, valamint a VW Csoport észak-amerikai terjeszkedését. Utóbbiról mi is írtunk, hiszen a német sajtó szerint a vállalatnál tervben van egy második üzem megépítése az Államokban.

A riport másik, számunkra fontos eleme volt az eladott elektromos modellek száma és azok megoszlása a márkacsoport elektromos modelljein belül. A 2022-es év első 3 hónapjában a VW Csoport 99 064 darab tisztán elektromos autót adott el globálisan. Ez 65 százalékkal több, mint a 2021-es év első negyedévében (39 112 db). Ezzel a BEV modellek aránya már 5,2 százalék a csoport teljes eladásaiból. Tavaly mindez csak 2,5 százalék volt. Érdemes megemlíteni a PHEV-eket is, melyekből 50 740 darab fogyott az idei év első negyedévében. Ez az összes eladás 7,9 százalékát jelentette ebben az időszakban. Alább a legnépszerűbb BEV modellek:

  • Volkswagen ID.3 és ID.4
  • Audi e-tron SUV és Q4 e-tron
  • Skoda Enyaq iV
  • Cupra Born
  • Porsche Taycan és Taycan Cross Turismo

Elmondható tehát, hogy a Volkswagen a nehézségek ellenére is remek számokat tudott szállítani a részvényeseknek és idén is számos finomság vár a Volkswagen Csoportot kedvelőkre. Kezdve a PPE padlólemezes Audi A6 e-tron-nal, de ne felejtsük el a rendkívül népszerű ID.BUZZ furgont sem, ami remélhetően hozza majd az előd Transporter T1 sikereit Amerikában és Európában egyaránt.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!