Eltörölhetik az e-autók után járó kedvezményeket Norvégiában

0

Több ízben volt arról szó, hogy a plug-in hibrideknek járó kedvezményeket kivezeti egy adott régió, vagy ország. A döntés valahol érthető, hiszen több felmérés is alátámasztotta azt az elméletet, miszerint sokan csak a kedvezmények miatt (pl.: adókedvezmények, ingyenes parkolás, stb.) miatt vesznek ilyen autókat, de az akkupakk töltögetésével már nem fárasztják magukat.

A tisztán elektromos autók vásárlását szinte minden olyan ország támogatja, ahol hivatalosan is kapni környezetkímélő e-autókat. Ezek egy része a vásárláskor érvényesíthető állami támogatás. Azonban a vásárlás után is számos kedvezmény várja a belsőégésű motor nélküli autók tulajdonosait, például a már említett ingyenes parkolás. A BEV modellek után igénybe vehető kiváltságokat eddig még sehol sem tervezték kivezetni, hiszen a konkrét pénzen túl ezek is igen erős ösztönzőt tudnak jelenteni a leendő vásárlóknak, akiknek ma még egy viszonylag jelentősebb felárat kell kifizetni egy belsőégésű autóhoz képest.

Most azonban úgy tűnik, hogy Norvégia ebben is első lesz, mármint a BEV-modelleknek adott kiváltságok eltörlésében. A norvég The Local magazin szerint pontosan erre készül az illetékes állami szerv, a Norvég Közlekedési Minisztérium. A cikk értelmében az a terv, hogy a nagyobb városokban eltörölnék vagy legalábbis jelentősen csökkentenék az elektromos járművek adóira és útdíjaira vonatkozó kiváltságokat. A minisztérium szerint ezzel egy igazságos átalakulás feltételeit kívánják megteremteni, nem csupán 1 az 1-ben lecserélni az összes régi autót. Jon-Ivar Nygård közlekedési miniszter ráadásul egy igen jó érvet hozott fel a kedvezmények eltörlése mellett:

„Nagyszerű, hogy az emberek elektromos autókat használnak. De az már nem, ha az emberek beülnek ezekbe az autókba és a forgalmas városi területekre hajtanak, ahelyett, hogy gyalogolnának, kerékpároznának vagy tömegközlekedési eszközöket használnának.”

A tervek tehát már megvannak, ennek ellenére nem tudni, mikor lesz belőle érvényes döntés, mellyel sokat veszíthetnek majd azok, akik most terveznek e-autót venni, vagy már birtokolnak egyet. A jelenlegi jogi helyzet szerint az elektromos autók adókulcsa nem éri el a hasonló benzin- vagy dízelmotoros autók adójának 50 százalékát sem, vásárláskor nincs 25 százalékos általános forgalmi adó. Emellett sok helyen alacsonyabb az útdíj és a parkolási díj is a BEV modelleknek. A hibrid autók támogatása kapcsán már nincs miért aggódni, azokat már egy ideje eltörölte a kormányzat.