Romániában is zöld rendszámot kapnak az elektromos autók

0

Megjelent az a jogszabály, amelynek értelmében 60 napon belül már zöld rendszámmal látják el az elektromos autókat Romániában.

Különböző előnyökhöz juttatva azok tulajdonosait – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, az RMDSZ beszámolója szerint. A környezetbarát elektromos autók rendszáma fehér alapon zöld betűk és számok kombinációja lesz. Ez a megkülönböztető jelzés pedig számos előnyhöz juttathatja az elektromos autó tulajdonosát, melynek kidolgozása az egyes önkormányzatok hatáskörébe fog tartozni.

„A jogszabály célja nemcsak a figyelem felkeltése a nulla szén-dioxid-kibocsátású gépjárművek iránt, hanem az önkormányzatok megsegítése is, hogy ezáltal könnyebben tudják megkülönböztetni a zéró emissziós gépjárműveket a szennyező gépjárművektől, és majd igény szerint a nagyvárosokban bizonyos zónákban korlátozni lehet a belsőégésű motorral felszerelt gépjárművek behajtási jogát, annak érdekében, hogy a levegő minősége javuljon, és csökkentsük a forgalmat” – fogalmazott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

“A környezetkímélő járművek képesek jelentősen hozzájárulni a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez a környezetünkben.” Továbbá a környezetvédelmi miniszter elárulta, hogy “négy-öt éven belül 18 ezer elektromosautó-töltőállomást építhetnek a helyi önkormányzatok, amennyiben élni fognak a kormány és környezetvédelmi minisztérium által nyújtott lehetőségekkel.”

A román kormány több mint 15 ezer töltőállomás kialakítására különített el költségvetést, továbbá a Környezetvédelmi Alapon keresztül a szaktárca egy külön program keretében támogatja az önkormányzatoknak ezeket a törekvéseit. Az Európai Unió 2035-re irányozta elő a károsanyag-kibocsátásmentes közlekedésre való átállást, amelynek eléréséhez Tánczos Barna szerint kiszámíthatóságra van szükség, ezt biztosítja az általa vezetett minisztérium – olvasható még a dokumentumban.