Tovább nőtt az elektromos autók népszerűsége idehaza

0

Tovább nőtt az elektromos autók népszerűsége Magyarországon. A magyarok 54 százaléka már elektromos vagy hibrid autót vásárolna legszívesebben, háromszor annyian érdeklődnek az alternatív hajtás iránt, mint négy évvel ezelőtt.

Közölte a Robert Bosch Kft. csütörtökön az MTI-vel. A cég megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített reprezentatív felmérést, amelyből kiderül: tisztán elektromos személygépkocsit a válaszadók 27 százaléka venne, hibrid és plug-in-hibrid autót ugyanennyien, benzinest 26 százalék. A legkevésbé a dízel népszerű 9 százalékkal, a csökkenés mértéke 50 százalékos 2018-hoz képest – írták. 

A megkérdezettek a közlekedés legfontosabb szempontjának sorrendben a kiszámíthatóságot, a kényelmet, az alacsony fenntartási költséget és a környezetvédelmet tekintik. Utóbbi a legfontosabb érv az elektromoshajtás mellett, 72 százalék hivatkozott erre, megelőzve az olcsóbb fenntartást és a halk működést – jelezték a közleményben.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy az alternatív hajtású autók aránya Magyarországon még mindig csak 5 százalék, és ebben a gázüzeműek is benne vannak. A benzinesek aránya 19 százalékponttal csökkent, jelenleg 63 százalék, de majdnem ugyanennyivel, 15 százalékponttal nőtt a dízel aránya, elérve a 32 százalékot. A Bosch ezek alapján úgy véli, hogy a hagyományos motorok nem vesztik még el a jelentőségüket, de az elektromosközlekedés térnyerése nyilvánvaló, így hamarosan meghatározó szerepe lehet – olvasható a közleményben.

A Bosch megbízásából készült felmérés ezer felnőtt telefonos megkérdezésével készült. A mintavétel nem, életkor, iskolai végzettség, lakóhely szerint reprezentatív.