Elkészült a 25 ezredik elektromos Mercedes haszongépjármű

0

Mára több mint 25.000 tisztán elektromos hajtású járművet gyártott a Mercedes-Benz Vans. A kínálat legnépszerűbb modellje az eVito, amelyet az eSprinter és az EQV követ.

„A célunk egyértelmű: hosszú távon vezető szerepet szeretnénk betölteni az elektromos haszongépjárművek szegmensében. Ehhez pedig kiváló kiindulóponttal rendelkezünk: 2021 végén ismét piacvezetők voltunk Európában a közepes és a nagyméretű elektromos haszonjárművek kategóriájában” – mondta Mathias Geisen, a Mercedes-Benz Vans vezetője. „Stratégiánkat úgy alakítottuk ki, hogy ezt a vezető pozíciót megerősítsük. Idén az eCitannal és a hamarosan bemutatkozó EQT-vel egészítjük ki termékpalettánkat, és ezzel minden szegmensben kínálunk majd elektromos haszonjárműveket.” 

2010-ben a Vito E-Cell volt az első kisszériás akkumulátoros elektromos jármű a Mercedes-Benz portfoliójában. Elektromos kínálatuk mára közepes (EQV, eVito és eVito Tourer) és nagyméretű haszongépjárműveket (eSprinter) is magában foglal. Illetve 2022-ben a kisebb méretkategóriában (eCitan) valamint kompakt családi egyterű katekóriában (EQT) is bővül az elektromos paletta. Az eVito 2017-ben mutatkozott be, majd ezt 2019-ben követte az eSprinter és 2020-ban az EQV. A Mercedes-Benz Vans így minden szegmensben kínál tisztán elektromos modellváltozatot, valamint teljes palettáját elektrifikálta.

A következő generációs eSprinter gyártása 2023 második felében kezdődik Charlestonban (Dél-Karolina, USA), majd később Düsseldorfban és Ludwigsfeldében. A Mercedes-Benz körülbelül 350 millió eurót fektetett be az eSprinter következő generációjába, ebből mintegy 150 millió eurót a három üzem termelésének beállítására fordított. A fenntarthatóság a Mercedes-Benz központi vezérelve, ezért 2022-től minden Mercedes-Benz Vans üzemben karbonsemleges gyártás folyik majd, és ez így lesz az eSprinter következő generációjának esetén is.

Az eSprinter következő generációjával a Mercedes-Benz Vans következetesen valósítja meg stratégiáját, és hangsúlyozza a vezető szerepre való törekvését az elektromos meghajtásban. Az irány egyértelműen ki van jelölve: az évtized végére a csillagos márka készen áll majd arra, hogy tisztán elektromossá váljon – ahol ezt a piaci viszonyok megengedik. Ez azt jelenti, hogy az évtized közepétől minden új fejlesztésű haszonjármű kizárólag elektromos hajtást kap majd. Ezek az alapjaiban új, moduláris és teljesen elektromos VAN.EA kishaszonjármű platformra épülnek majd.

EQT: Tesztelés alatt

A még fejlesztés alatt álló EQT-vel az eVito, az eSprinter, az EQV, valamint a hamarosan megérkező eCitan után a Mercedes-Benz Vans a céges és magánvásárlóknak egyaránt kínál majd tisztán elektromos alternatívát az egész portfólión átívelően.