A Suzuki újabb lépést tett, hogy elektromos autókat gyártson

0

A Suzuki szándéknyilatkozatot írt alá az indiai Gujarat állammal, hogy elektromos autó- illetve akkumulátorgyárat építsenek.

A japán Suzuki is egyre inkább ráfordul az elektromos meghajtás útjára. Manapság még jellemzően az enyhe hibrid hajtású személyautókat részesíti előnyben, de egy plug-in hibrid is erősíti a külső forrásból tölthető akkuval szerelt darabok táborát.

Hogy az első tisztán elektromos Suzuki mikor és milyen tudással érkezik, azt egyelőre nem tudni. Az viszont biztos, hogy hamarosan bemutatják. Erről kimondatlanul is abban a sajtóanyagban beszélnek, ami arról szól, hogy Indiában egy olyan gyár megépítésébe kezd a márka, ahol akkumulátorokat és elektromos autókat fognak gyártani. A lényeg pedig az, hogy az akkumulátorok és a gyártandó járművek elé odakerült a BEV-jelző.

A lényege a sajtóanyagnak, hogy a japán gyártó szándéknyilatkozatot írt alá az indiai Gujarat állammal egy gyár felépítéséről. A megállapodás szerint tisztán elektromos Suzuki modellek és az azokhoz szükséges akkumulátorokat gyártják majd. Az együttműködési megállapodást az indiai Gujarat Állammal írta alá az SMG (Suzuki Motor Gujarat Private Limited leányvállalata) 2022 március 19-én, Fumio Kishida japán miniszterelnök és Narendra Modi indiai kormányfő jelenlétében. A Suzuki szerint a megállapodás 150 milliárd jen azaz 1,14 milliárd eurónak megfelelő befektetést irányoz elő Gujaratban.

Az SMG-nek amúgy már van egy nagy járműgyára Hansalpur Becharajiban. Ez az egyetlen olyan üzem Indiában, amely teljes egészében a Suzuki tulajdonában van, az összes többi üzemet a Maruti Suzuki birtokolja. Utóbbi a Suzuki által az indiai Maruti Udyong gyártó felvásárlásából jött létre. Gujarat egyre inkább válik India egyik legfontosabb elektromos autókat gyártó régiójává, hiszen korábban  (2020 január) a Toshiba és a Denso is megállapodott egy hasonló üzem megépítéséről ugyanitt.

A Suzuki közölte, hogy az SMG 370 millió eurónak megfelelő összeget fektet be az üzembe, hogy 2025-ig a maximumra tudja növelni a leendő üzem gyártási kapacitását. Ezen túlmenően 870 millió eurót fektetnek be az akkumulátorgyár felépítésébe az SMG-gyárral szomszédos területen 2026-ig, szintén Gujaratban. Ezzel egyidejűleg egy vegyes vállalat létesül majd (Maruti Suzuki Toyotsu India), melynek feladata a jármű-újrahasznosítás lesz, erre pedig szintén egy létesítményt épít meg ugyanott. Az akkugyár esetében az még kérdés, hogy kész cellákból állítanak itt majd össze pakkokat, vagy a cellák maguk is itt fognak készülni.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!