Vezeték nélküli töltővel töltik a Volvo XC40-eket Svédországban

0

A Cabonline taxi-szolgáltató vezeték nélküli töltővel fogja tölteni a Göteborgban található tisztán elektromos Volvo XC40 flottáját.

Nem ritka, ugyanis egyre több megoldást láthatunk az elektromos autók gyorsabb töltésére. Az egyik leggyorsabb és leghatásosabb a Tesla saját Supercharger állomása, majd a NIO robbant be a saját akkumulátorcsere-állomásaival amivel 3-4 perc alatt egy teljesen feltöltött akkumulátorral indulhatunk tovább.

Egy másik alternatív és ritka újdonság a vezeték nélküli töltés. Bár ez a technológia meglehetősen új és kísérleti fázisban van, azonban a Volvo a svédországi Göteborgban kezdett ilyen kísérletbe. A Volvo a saját bevallása szerint vezeték nélküli töltést integrál is tesztel Göteborg elővárosában. Három éven keresztül egy kis flotta teljesen elektromos Volvo XC40 Recharge modelleket fog használni a Cabonline, a skandináv régió legnagyobb taxi-szolgáltatója, és vezeték nélkül töltik majd a városban található állomásokon.

Az elektromos Volvo XC40-ek évente közel 100 000 kilométert fognak megtenni Göteborg városában és a modellek töltése automatikusan elindul, ha a Volvo az úttestre helyezett töltőpad fölé parkol. A töltőállomás energiát küld a töltőpadon keresztül, amelyet az autóban lévő vevőegység vesz fel. 

A Volvo előzetes kommunikációja szerint az XC40-ek 40 kW-al tölthetők vezeték nélkül, mindez azonban elmarad az elérhető legnagyobb vezetékes egyenáramú töltési sebességtől, de így is kiváló teljesítményt nyújt a rendszer. A tesztben használt töltőállomásokat a Momentum Dynamics, a vezeték nélküli elektromos töltőrendszerek vezető szállítója biztosítja. A projektben részt vevő további vállalatok a svéd Vattenfall energiavállalat és annak töltőhálózata, az InCharge, a Göteborg Energi városi energiavállalat, valamint a Göteborg város tulajdonában lévő Business Region Gothenburg önkormányzati gazdaságfejlesztési ügynökség.